Lze napojit bod rozděleni na svod hromosvodu?

<< < (6/17) > >>

Jan Franěk:
Citace: pegas100  18.01.2024, 23:04

Fajn, je hezké se tu ohánět výpočty a orientačními schématy, ale tak ať už někdo jasně řekněte, ze kterého bodu zemniče nebo svodu k zemniči má být vyveden vodič k HOP. Stačí když to napíšete orientačně.
Já jen píši, že nikde není stanoveno z jaké bodu se odbočuje. Příruček a norem mám dost, ale ani v jedné není napsáno, že odbočení k HOP musí být třeba mezi dvěma svody, nebo něco podobného.

Nechápu vaši reakci. On někdo někde píše že je důležité místo na zemniči ze kterého se připraví vývod pro METku? KDe se to píše, nebo kdo to kde prohlašuje?  :(  opravdu vám nějak nerozumím a asi nebudu sám. Pokud víte o někom kdo něco podobného napsal, ptejte se asi jeho  (norm)

Norma nám říká že napojení MET má být provedeno ze zemniče a co nejkratší cestou. Toť vše. K tomu vedou i další doporučení a doporučená schémata zapojení. Nebo s tím máte nějaký problém?

Pavel Horský:
Citace: Jirka Údržbář  18.01.2024, 23:58

Stále nevíme, zda má objekt základový, nebo okružní zemnič.

Tomáš Říha2 včera ve 12:55hod... Řekl bych že mám zemnič kolem domu. Tedy pásek který není propojen s výztuhou v základech.

Momentálně tedy vycházíme z tohoto tvrzení.

Peter Lovacký:
Zvody na zemnič bleskový prúd privádzajú,.. vývod zo zemniča na METku ho zas zo zemniča čiastočne odvádza.. Takže scenáre že bleskový prúd v dome je dajaký problém, zas až tak namieste nie sú...je to nutnosť, ktorej riziká norma rieši s maximálnym možným ošetrením pred vznikom úrazu a škody...

V podstate je jedno kade sa bleskový prúd dostane na METku, pokiaľ jeho škodlivé účinky budú na danej trase eliminované na prípustnú mieru rizika...a to čo je v norme, je vlastne len to najjednoduchši e riešenie...
Tým chcem upozorniť v debate na riziká ktoré so sebou prináša bleskový prúd v každom mieste metalickej časti bleskozvodu,.. a ktoré sa tu doteraz nespomenuli,..

Že prepoj na METku zo zvodu norma nerieši je jasné,.. no ja sa opýtam na ten neštandard pripojenia takto:
Kto mi vie vymenovať dajaké iné konkrétne riziká pre človeka a stavbu od takého pripojenia zo zvodu na METku, ak v takomto prepoji projektant ošetrí po celej jeho trase tieto konkrétne riziká:
-„s“
-nebezpečný dotyk
-krokové napätie
-oteplenie
-dynamické účinky
-korozívne vplyvy....
(to, že pripojiť METku priamo zo zemniča je jednoduchšie, mi teraz prosím písať netreba..)

Ono totiž to, čo tu na obr. nakreslil (naznačil) p. pegas100, podľa môjho vôbec nemusí byť nebezpečné (neštandardné áno),  ak budú ošetrené vyššie uvedené riziká... veľa samozrejme záleží aj od konkrétneho dispozičného riešenia..
Napr. taký zvod ktorý prechádza k zemniču cez stenu v suteréne priamo poza METku, môže byť tiež jeden z dôvodov na zamyslenie sa...
Na druhej strane, to čo tu spomína p. Říha02 má síce dosť nejasný popis,.. no ale tvrdiť že sa to zo zvodu nijak nedá, môže byť predčasné..hla vne ak by sa toho ujal projektant, ktorý sa vyzná...

Kebyže som ale fakt vôbec nechápal úplne všetky možné riziká, verím že tu padne odborná pripomienka na ďalšie riziká, ktorá pomôže viacerým...

Citace: Tomáš Říha02  18.01.2024, 12:55

Řekl bych že mám zemnič kolem domu.

Je to jedna z vecí, ktoré je dobré vedieť na 100%...

Pavel Horský:
Kdyby to pegas100 nakreslil takto, nemohl by tolik pindat, že? 

pegas100:
Citace: Pavel Horský  19.01.2024, 07:31

Kdyby to pegas100 nakreslil takto, nemohl by tolik pindat, že? 

Ale, to je oč tu běží, do jaké míry je nebezpečné napojit vývod do HOP těsně u napojení vodiče k hromosvodu a kde je to bezpečné. Proto zde říkám, že pokud se to nakreslí na papír, tak každý dle svého krasocitu umístí vývod doprostřed mezi svody a myslí si, že je to OK. Žádný mne známý program to neumí umísťovat(DEHNsupport, Klimša)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana