Lze napojit bod rozděleni na svod hromosvodu?
Jiří Kantner:
Tohle tvrzení citované nyní v STN už jsem někde četl, nicméně mám k němu přeci jen výhrady:
„Musíme pripomenúť, že armované oceľové prúty v betóne majú rovnakú veľkosť galvanického potenciálu ako medené vodiče v zemi.."
Kdyby to bylo tan nachlup stejné, tak základový zemnič z ocelových prutů zalitý betonem (který má nachlup stejný potenciál vůči mědi), bude elektrolyticko u korozí devastovat železné potrubí v blézkém okolí, pokud budou tyto 2 kovové konstrukce nějak vodivě spojeny.
Stejné to není ale dá se říct že potenciál Cu-beton s ocelovou výztuží bude nižší než Cu-Fe.
Byl bych před těmi poměděnými zemniči trochu víc opatrný. Rozhodně bych u něčeho takového nechtěl vidět vývody nad povrch z Fe.
Poměděděný materiál na uzemění mi nepřijde v současné době jako něco skvělého, co by bylo vhodné následování. Pamatuju že v hodně dávných dobách se poižívaly telegrafní nebo telefonní bimetalické dráty, jádro Fe, okolo tenká vrstva Cu (nebylo to dělané galvanickým potahováním ale za tepla , takže ta síla Cu nebyla až tak malá.) Výhody byly vysoká pevnost a nížší útlum -jak vlivem mědi tak i vlastní indukčností Fe jádra. Pokud byla cu vrsta nestejné tlouštky, tak po čase vznikal elektrolytický článek přímo na vodiči a uvnitř pak hluboká důlková koroze jádra.
Proto se ptám qui bono a jaké jsou výhody takového řešení oproti nerezu.
Milan Hudec:
Pane kolego (poklona)
Václav Třetí:
Citace: Jiří Kantner 23.01.2024, 14:57
Chemici co vymýšlí přísady do betonu musí své produkty řádně testovat aby byla zaručena trvanlivost a chemická odolnost nejen výztužové oceli ale také výsledného betonu. Sleduje se se náchylnost k mikrotrhlinám , síranové korozi , nasákavost vodou atd...
Co se týče ochrany armovací oceli tam je to celkem jednoduché - pH betonu je alkalické a tím chrání ocel před korozí. Na této reakci se podílí cement, který tvoří po plnivu hlavní součást a proto "přebít jeho reakci něčím kyselým není až tak jednoduché, i kdyby se o to někdo snažil. jen na okraj, jako přísada, která umožní zpracovávat beton i za mrazů se používá dusičnan sodný.
Nechci zlehčovat práci odborníků, kteří vymýšlí a míchají směsi betonu. To je jiná liga.
Problém vidím jinde, pokud nemám nějakou velkou objednávku v betonárně a potřebují kubík nebo podobně, tak mi dodají to co zrovna míchají pro někoho s velkou objednávkou. A obvykle se nedozvím, co přesně dostanu. Maximálně se poptají na co to potřebuji, aby mi nedodali nějakou hrachovinu.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana