Jak se vám pracuje se systémy do zateplení od KOPOS KOLÍN?
Jan Palička:
Citace: Jan Franěk 31.12.2023, 08:35
S čím jsem ještě nepracoval a na co jsem zvědav, je krabice KFZ 80 a její modifikace. Chci je vyzkoušet a pokud budu spokojen, použít je u sebe doma kde budu zateplovat svůj RD.
Vlastně se přiznávám že ani snad neznám jinou alternativu kromě zde zmiňovaného výrobce, kterou bych mohl k podobným účelům použít.
Něco podobného dělá německý Kaiser pod názvem ECON® Styro55, ten ovšem deklaruje použití pouze do polystyrenu. Viz https://www.kaiser-elektro.de/de_DE/produkte/elektro-installation/unterputz/installationssysteme-fuer-gedaemmte-aussenfassaden/124/geraete-verbindungsdose-econ-styro55
Osobně mám ohledně aplikace KEFZ do minerální vaty pochybnosti, protože ten poměrně mělký závit krabici ve vatě neudrží. Možná by pomohlo vymáznutí vyvrtané díry lepidlem, nicméně docela bych rád viděl výsledek výtažné zkoušky, pokud si ji Kopos dělal
Jan Yossarian:
Citace: Jan Palička 02.01.2024, 11:33
Něco podobného dělá německý Kaiser pod názvem ECON® Styro55, ten ovšem deklaruje použití pouze do polystyrenu. Viz https://www.kaiser-elektro.de/de_DE/produkte/elektro-installation/unterputz/installationssysteme-fuer-gedaemmte-aussenfassaden/124/geraete-verbindungsdose-econ-styro55
Osobně mám ohledně aplikace KEFZ do minerální vaty pochybnosti, protože ten poměrně mělký závit krabici ve vatě neudrží. Možná by pomohlo vymáznutí vyvrtané díry lepidlem, nicméně docela bych rád viděl výsledek výtažné zkoušky, pokud si ji Kopos dělal
Ano, Kaiser je takový německý Kopos! Vzpomínám si na Elektroimport v Jablonci, tuším pan Soušek Kaiser velice propagoval. A v Německu se používá v litém betonu systém Kaiser pro rozvody elektroinstala ce. Ale teď byl nějak Koposem upozaděn nebo co. Nevím zda ceno nebo skladovými položkami na velkoobchodech . Osobně je mi bližší ten Kolín. Možná proto, že si na Koposáka sáhnu a na Kaiseráka ne. (dance)
KOPOS Kolín:
Krabice KEFZ, nebo i montážní desky MDFZ jsou určeny do hotové fasády a není třeba se bát jejich použití.
Testovali jsme je v přípravku s fasádním polystyrenem i s minerální fasádní vatou. U krabice při přímém vytržení jsme dosahovali hodnot kolem 30 kg a u montážní desky až kolem 50 kg. Důvodem větší odolnosti montážní desky je její větší tuhost. Velmi podstatnou zprávou ale je, že i při vytržení montážní desky silou kolem 500 N, zůstává nosič desky (nebo krabice) pevně na svém místě v zateplovacích deskách bez jakéhokoli posunu! Nedojde tedy k žádnému poškození okolní fasády!
Nyní si dovolím malé odbočení k normě ČSN EN 50085-1 ed.2, která se zabývá lištovými rozvody. Podle této normy se zkouší upevnění přístrojové krabice a přístroje v parapetních kanálech - zkouška je úspěšná pokud vyhoví zatěžování 50 N (tedy cca 5 kg). Výše zmiňované zatížení KEFZ a MDFZ je tedy několikanásobn ě vetší. Důležité je říci, že tyto hodnoty jsou mezní a byly předmětem testování! Pro dlouhodobé zatěžování montážní desky je nutné dodržovat montážní pokyny a nepřekračovat doporučené zatížení.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 02.01.2024, 09:13
V tom případě je vše OK.
Raději jsem si to ještě dnes na stavbě ověřil (drinks) jestli se něco nezměnilo
Milan Hudec:
Jestli KEFZ ve vatě udrží byť 20kg, tak ji sežeru i s tím vrtákem (dance)
To snad není fyzikálně možné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana