Proč provozní termostat bojleru vybavuje proudový chránič?

<< < (6/8) > >>

ECHTjosef:
Citace: Jiří Kantner  27.11.2023, 08:29

Ono diagnostikovat závadu jen z krátkého popisu je velmi ošemetné. Logicky nás napadají nejčastější závady co jsme v praxi potkali a které se projevují stejně. Proto trochu pomůže fotka ale není to vždy. Prosím pochopte, že když na fotce chybí nějaká část elektroinstala ce (v tomto případě podstatná),   tak  není co by nás přivedlo na stopu. Diagnotika čehokoliv na dálku je problém, není to interaktivní činnost a spoustu informací které mohou být podstatné tak chybí.
Jste svobodný člověk, máte na výběr nespočet možností jak sitauci řešit.
Zavolat eletrikáře aby závadu našel a opravil,
zavolat instalatéra aby instaloval jiný boiler,
provozovat boiler jen s havarijním termostatem (fakt to není bezpečná varianta),  
rezignovat na používání teplé vody.
Jestli vám většina těchto variant přijde šílená, nejste sám,  tady zas nikdo nedokáže něco smysluplného napsat k termostatu, který nikdy neviděl. Nepřeceňujte zdejší diskuzi, tohle není sdružení opravářů, kteří mají v popisu práce dělat na dálku zdarma poradenskou službu a když to neklapne na první dobrou tak si nechají ještě vynadat. ta fotka pomoct může a také nemusí.  To co by šlo opravit na místě do čtvrthodiny můžete na internetu diskutovat týdny a měsíce.

Naopak, dosavadní diskuze mi přijde velmi přínosná, i kdyby nenašla jednoznačnou příčinu našeho konkrétního případu. Testováním a vylučovací metodou jsem zjistil mnohé, i když nemám k dispozici přesnou měřicí techniku. To je patrné z popisu, který rozebírá i různé kombinace stavů. Zkušenost mnoha řešených případů může pomoci odlišit např. vztahy kauzality a korelace. Popsal jsem například to, že chránič vybavuje úplně stejně se starým provozním termostatem jako s novým vyměněným a to nezávisle na vložení kapiláry do jímky či jejím vyjmutí (vyloučeno je tedy např. probíjení na kostru skrz sondu). Starý termostat jsem měl samozřejmě rozebraný. Je to natolik primitivní zařízení, že závada jeho mechanismu lze vyloučit. Otázkou je souvislost vzniku oblouku s něčím jiným, co muselo nastat proti jeho mnohaleté bezvadné funkci. Pravděpodobně byl před rozebráním zcela v pořádku, když situaci neřeší výměna za nový. Vůbec diskuzi nepřeceňuji, ale dobře mířený dotaz, návrh, co ještě otestovat, nebo náhoda analogické zkušenosti může k objasnění vést.

Miroslav Revús:
Citace

... ale dobře mířený dotaz, návrh, co ještě otestovat, nebo náhoda analogické zkušenosti může k objasnění vést.

Vo vašom prípade ma napadá už iba pár vecí, ktoré veľa napovedia:

1.,  meranie izolačného odporu
2.,  meranie unikajúceho prúdu

Unikajúci prúd sa dá s trochou šikovnosti zmerať aj multimetrom. Bohužiaľ, je potrebné odpojiť ochranný vodič a zapojiť multimeter medzi ochranný vodič a teleso bojleru. Vo vašom prípade je to stav, ktorý bude potrebné vykonať pri vypnutom bojleri (ističom),  až následne zapínať istič kvôli meraniu.

Peter Munka:
Na uvod by som tam termostat vratil a vymenil vodice, aby rozpinal N a nie L. Cisto pre pokusne ucely, vysledok vela napovie.

Jiří Kantner:
Tahle "duchařina" mě napadla také... Rozepínání N se mi protiví ale na experimenty je to ok.  A jako další krok  bych prohodil L a N vodič přímo na topné spirále...

Peter Munka:
Citace: Jiří Kantner  27.11.2023, 14:26

Tahle "duchařina" mě napadla také... Rozepínání N se mi protiví ale na experimenty je to ok.  A jako další krok  bych prohodil L a N vodič přímo na topné spirále...

Pripadne termostat ponechat, aj spinat L, ale namiesto spiraly zapojit ziarovku 40W a trochu sa pohrat s ovladacim kolieskom, nech to spina a rozpina.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana