Proč provozní termostat bojleru vybavuje proudový chránič?
ECHTjosef:
Citace: Peter Munka 27.11.2023, 14:07
Na uvod by som tam termostat vratil a vymenil vodice, aby rozpinal N a nie L. Cisto pre pokusne ucely, vysledok vela napovie.
Provedeno. Při umístění prov. termostatu na N chránič nevybavuje. Soustředil jsem se na zapínání a vypínání cvaknutím kolečkem termostatu a při zapnutí lze uvnitř od kontaktu pozorovat malá jiskřička, při rozepnutí větší. To je ale asi normální,ne? Napoví tento pokus něco?
Peter Munka:
Citace: ECHTjosef 27.11.2023, 19:00
Při umístění prov. termostatu na N chránič nevybavuje. Soustředil jsem se na zapínání a vypínání cvaknutím kolečkem termostatu a při zapnutí lze uvnitř od kontaktu pozorovat malá jiskřička, při rozepnutí větší.
A je vymalovane, taha to obluk na kostru, ktory zhodi chranic. To by sa dalo aj reklamovat ako tazka zavada. Ak je po zarucnej dobe, tak to viete jednoducho dat do poriadku pridanim rele, ktore bude ovladane termostatom a nasledne silovym kontaktom spinat L aj N na spiralu. Kvalitne rele obluk nerobi. V cievke rele este RC snubber, pre istotu. Obluk to robi len teraz, lebo prud je okolo 10A, s rele to budu mA.
Jirka Údržbář:
A jaký proud odebírá spirála bojleru, že si myslíte, že termostat nebude vůbec jiskřit? Drobné jiskření je u mžikového kontaktu termostatu normální.
ECHTjosef:
Citace: Jirka Údržbář 27.11.2023, 23:49
A jaký proud odebírá spirála bojleru, že si myslíte, že termostat nebude vůbec jiskřit? Drobné jiskření je u mžikového kontaktu termostatu normální.
Já se domnívám, že kontakt v termostatu asi bude obvykle trochu jiskřit, ale dosud mne nikdy nenapadlo se na to pozorováním zaměřit. Těleso bojleru je 2 kW, takže proud by měl být 8,7 A.
Jirka Údržbář:
Pokud proudový chránič drží a po přehození přívodů na topném tělese vypadává, značí to následující:
1) Únik proudu z topného tělesa je zatím malý a místo závady se nachází blízko jednoho z přívodů topného tělesa.
2) Pokud přívodní svorník topného tělesa s blízkým únikem proudu připojite na fázi, poteče vyšší unikající proud vlivem vyššího napětí proti kostře (vodě) v místě závady a proudový chránič zareaguje.
3) Pokud připojíte přívodní svorník topného tělesa s blízkým únikem proudu připojíte na nulu (N), poteče nižší unikající proud vlivem nižšího napětí proti kostře (vodě) v místě závady a proudový chránič nemusí reagovat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana