Proč provozní termostat bojleru vybavuje proudový chránič?
ECHTjosef:
Souhlasím, že důvod může být na tělese. O problému degradace materiálu, vzniku mikrotrhlin nebo pórovotosti jsem už věděl. Ovšem zkouška s přemostěním (vyřazením z obvodu) provozního termostatu a takto manuálním natopením bojleru dokonce na vyšší teplotu, než bývalo nastaveno termostatem, tomu nenasvědčuje. Jinak termostat spíná pouze fázi. Uvidím s novým termostatem. Pokud se jev zopakuje, asi půjde o stav topného tělesa a bude nutná výměna.
Jan Franěk:
Souhlasím s tím, že pokud se přemostí termostat a padání ustane, nemělo by být příčinou tohoto stavu topné těleso.
Přidávám se ke kolegům a poprosím o fotografie. Jinak se asi moc daleko nepohneme
Peter Munka:
Skor to vidim na natiahnutie obluku pri rozopnuti kontaktov, ak ma termostat nejaky kovovy prvok, napriklad upevnovaci uholnik, ionizovany plyn urobi vnutri zvod na nieco spojene s PE.
Tu mozno pomoze zamena L a N na svorkach. Pripadne pokus, ked bude termostat spinat 12 - 24V a spiralu odpoji rele ovladane tymto pomocnym napatim.
František Šohajda:
Pokuid se přemostí termostat, tak těleso topí pořád a nepadá, protože je vysušené.Termo stat spíná dle odběru vody, za delší dobu těleso zase nasaje vlhkost a vyskočí ochrana. Zkratovaný termostat ho dokonale vysuší.
Samodřejmě to nemusí být tato závada, ale z praxe se mě to stalo z 99,9%!
ECHTjosef:
Doplňuji fotky, dostal jsem se k tomu až teď. díky za všechny postřehy. Rekapituluji fakta: Chránič vybavovujel při sepnutí či rozepnutí (cvaknutí ať z jeho samotné funkce dle nahřívaní/chladnutí obsahu bojleru nebo otočením ovládacího kolečka) obvodu provozním termostatem. Dělo se tak s původním i s vyměněným zcela novým. Nevím, nakolik je pravděpodobné, že i nový exemplář natahuje oblouk úplně stejně jako ten starý, je-li toto příčinou vybavení. Po vyřazení provozního termostatu z obvodu chránič nevybaví v žádné situaci: při vypínání/zapínání bojleru prostým vytažení či zasunutí vidlice do zásuvky, sepnutí/vypnutí spínacích hodin ani při vyskočení pojistného termostatu, jehož funkce byla nahříváním bojleru ověřena.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana