Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?
Juraj Rojko:
Jste si jistý, že tam máte správný výkon topného tělesa, t.j. předepsaný výrobcem žebříku? Z mých zkušeností to při předepsaném výkonu zdaleka takto netopí.
Tomáš Žabka:
Při teplotě okolí cca 20°C to udělalo asi 70-74°C víc to vylézt nechtělo. V příloze tabulky pro žebřík mám typ KDO 750x1680 a první stránka manuálu pro tyč TS-900B.
Teď, když jsem koukal na ten návod, tak to asi fakt sedí, "III" vypne při 77°C při těch 73°C jsem dal kousek zpět a cvaknul.
To. p.Fuk:
Nechce se mi otevírat obě strany, originál dodaný špunt s odvzdušněním je s těsnícím kroužkem a dokupovaný špunt jsem si koupil na "vlákno". Jako elektrikář mám vždy smůlu a ikdyž používám profi těsnící vlákno, tak mi voda tu a tam někde teče a tady do zrovna drží :-), Tak mám v plánu odšroubovat jen ten špunt s kroužkem.
Nerad těsním vodu v závitu furt ta sviňa někde kape to elektrika s poškozenou izolací neudělá :-).
Fuk Tomáš:
Tak ho naplňte tak, jak vám radil prodavač, tzn. po horní příčku, která tedy za studena bude prázdná.
Václav Třetí:
Voda se při nahřívání roztahuje rychle a docela dost. Např. po zapnutí boileru začíná kapat přetlakový ventil během několika minut, v případě mého pozorování je změna tlaku vody při provozu domácí vodárny ze 2 až 3,5 bar a zahřátím boileru až na 6,3 bar, kdy ventil začíná kapat, za řádově 2 až 4 minuty. Sledováno u boileru 80l s topným tělesem ve vodě a příkonem 2kW.
Jak správně těsnit spoje vodovodního potrubí:
Při těsnění vodovodních potrubí a fitinek pomocí konopí je třeba ukládat konopí tak, aby ve směru ke konci závitu (trubky) tvořilo souvislý stejnoměrný klínovitý tvar. Pramen konopí nesmí být zacuchaný a překroucený, je třeba ho stejnoměrně utáhnout do závitu. Konopí se při ukládání do závitu nesmí trhat - to dělá staré, přeschlé, dlouho skladované, čili zteřelé konopí. Po namotání do závitů je užitečné ho "učesat" drátěným kartáčem, konopí pak nemá tendenci klouzat po závitu a při utahování "utíkat"před zatažením do závitu. Před samotným zašroubováním se konopí namázne kapkou lněné fermeže, což zlepšuje těsnění a zajistí pozdější rozebiratelnos t spoje - nezarezaví. U mosazných a mosazných poniklovaných závitů (např. kohouty a šroubení) je třeba zhrubit vnější závit v příčném směru (lepší výrobci dělají sami) nejlépe mírným pomačkáním zubatými čelistmi sika-kleští, aby konopí neklouzalo. U závitů ocelolitinovýc h fitinek a závitů řezaných na klasické FeZn trubce toto není třeba, stačí vlastní hrubost závitu.
Pro ty, komu to ani takto nepůjde a nebude těsnit, mohu doporučit teflonovou těsníci šňůru-nit. Dodává se na cívce v krabičce s mechanismem na uříznutí. Namotání se provádí stejným způsobem jako u konopí, je třeba závity nitě mírně křížit přes závit trubky a dodržet také kónický tvar. Na krabičce bývá rychlý návod a zhruba potřebný počet závitů niti na daném rozměru trubky. Ten doporučuji zvýšit asi tak na 1,5 násobek, pro začátečníky raději dvojnásobek. S teflonovou nití to těsní každému. Výhodou je také to, že nit je přirozeně mastná, nevysychá a nezteří, v originálním obalu se dá skladovat dlouhá léta beze změny vlastností. Hygienicky nezávadné i pro pitnou vodu, použitelné pro studenou a horkou vodu, teplovodní topení a plyny včetně hořlavých ZP a PB. Dodává Henkel / Loctite
P.S. Pokud se to nedaří, nezoufejte. Dnešní mladí instalatéři to neumí také. Jsou zvyklí svářet PPR popř. letovat měď a šroubovaných spojů těsněných klasicky je málo. Chce to trénink. Na jedné stavbě jsem to jakéhosi mlaďase učil. Nevím, zda byl vyučený nebo samouk, byl to známý majitele (investora), ale nešlo mu to.
Martin Babrňák:
Citace: Václav Třetí 31.10.2023, 07:40
Jak správně těsnit spoje vodovodního potrubí:
Pro ty, komu to ani takto nepůjde a nebude těsnit, mohu doporučit teflonovou těsníci šňůru-nit. Dodává se na cívce v krabičce s mechanismem na uříznutí. Namotání se provádí stejným způsobem jako u konopí, je třeba závity nitě mírně křížit přes závit trubky a dodržet také kónický tvar. Na krabičce bývá rychlý návod a zhruba potřebný počet závitů niti na daném rozměru trubky. Ten doporučuji zvýšit asi tak na 1,5 násobek, pro začátečníky raději dvojnásobek. S teflonovou nití to těsní každému. Výhodou je také to, že nit je přirozeně mastná, nevysychá a nezteří, v originálním obalu se dá skladovat dlouhá léta beze změny vlastností. Hygienicky nezávadné i pro pitnou vodu, použitelné pro studenou a horkou vodu, teplovodní topení a plyny včetně hořlavých ZP a PB. Dodává Henkel / Loctite
a co klasická teslonová páska? S tou jsme pracoval dlouhá léta když jsme dělali vodní okruhy na chlazení zařízení. Pokud se to dobře namotalo a utáhlo tak se na konci vytvořila vrstvička, která se silou přítlaku doslova spekla v těsnění a dobře to drželo, ale je pravda, že nic z toho nepracovalo s tlakem ve vodovodním řadu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana