Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?

<< < (3/7) > >>

Tomáš Žabka:
Je fakt, že za zkušenosti se většinou platí, u mě to zatím vypadá, že to vše přežilo jen je to uprostřed trochu baculatější a jsou tam vidět drážky, pravděpodobně je to dělané jako U a pultrubka a je to svařené :-). Nicméně je to opět důkaz toho, že prodejce není výrobce a tedy jeho znalosti je potřeba brát trochu s rezervou. Kdybych nebyl línej a spočítal si to o kolik se ta voda roztáhne, tak by nebyl problém.
Na stránkách dražic u bojleru přímo píšou kolik l vody odkape při navřívání, takže představu jsem měl.
Další věc je to, že jsem to mohl udělat tak, jak to plánuji s tím druhým, prostě to hodím na max, otevřu odvzdušnovák a počkám 2h. Pak to nechám vychladit a zavřu a mělo by tam být přesně tolik kolik je potřeba, snad ... . :-).

Bůležité je, že termostat termostatuje (jímka s čidlem) a topná část topí, typ tělesa je TS-900B. Kdyby výrobce dělal tenhle typ žebříku přímo s patronou s regulací teploty, tak bych koupil hotový, ale oni dělají tyhle obyčený jen bez regulace a externí termostat jsem k tomu dávat nechtěl.

Fuk Tomáš:
Citace: Tomáš Žabka  29.10.2023, 20:48

prostě to hodím na max, otevřu odvzdušnovák a počkám 2h. Pak to nechám vychladit a zavřu a mělo by tam být přesně tolik kolik je potřeba, snad ... . :-)
To si koledujete o druhý nafouknutý. Kam myslíte, že se schová ten vzduch (0,11 litru při normálním tlaku),  až se ohřátá voda roztáhne tak, že přesně vyplní původní objem radiátoru?

Tomáš Žabka:
Předpokládal jsem, že se ten vzduch zmačkne a problém nevznikne, ale musím vám dát za pravdu, že jsem zapomněl na objem vzduchu, který tam bude vyplňovat prostor, který taky potřebuje nějaký prostor.
Dám na vás a odsaju to přes stříkačku. Asi bude lepší, když horní šprušle nabude na 100% topit než, když se mi zase zdeformuje radiátor.

Když to tedy dovedu k dokonalosti dt=70C (počáteční teplota 10°C konečná 80°C) objemová roztažnost vody je dV=beta*dt*V0 beta pro vodu je 1,8 *10^-4, potom 1,8*10^-4*70C*11l=0,1386l

Komprese vzduchu je na výpočty už vyšší level, takže tam dám tak +80% z výpočtu vody, tedy 0,14+0,14*0,8 celkem by to mělo být 0,252l.

Ještě mě napadlo, že bych mohl na vršek radiátoru dát kolínko a kus 3,4" trubky s daným objemem a měl bych i věšák na ručníky :-) a topení dát "full".

Všem  (poklona)  za konstruktivní příspěvky.

Jiří Kantner:
Pokud nechcete počítat tak by mohlo být zajímavé dát u žebříčku místo jedné horní záslepky manometr.
Nicméne dokud se v celém topném tělese nepřivede  voda do varu, jsou to salóní experimenty, které postrádají sebemenší špetku adrenalinu.
A teď vážně jaký je maximální zkušební tlak kapaliny v tom žebříčku a jaký je maximální povolený tlak?
tohle by měl seriózní výrobce udávat. (Někde jsem viděl hodnotu 1 MPa, to je docela dost)
Jak moc tepelně izolují suché ručníky? na kolik se zvedne teplota kapaliny v žebříčku? Jaký nejhorší případ je třeba uvažovat? Co takhle napájení spirály 400 V když nějaký "expert" začne kouzlit s dráty?

Fuk Tomáš:
Citace: Tomáš Žabka  30.10.2023, 07:16

celkem by to mělo být 0,252l
Jestli to chcete mít na tuty a zbytečně nemrhat topnou plochou, udělejte to takhle:
-odšpuntovat obě ramena žebříku
- doplnit po okraj kapalinou, pak 100 ml odsát
- zakrýt žebřík starým ručníkem (včetně horních otvorů)
- zapnout topení naplno - z horkého žebříku nějaká kapalina vyteče, ale to pobere ten ručník a rychle to vyschne
- až usoudíte, že teplota už neporoste, vypnout a nechat zchladnout
- během chladnutí, až bude možné na žebřík sahat, odsát ještě 50 ml kapaliny
- po úplném zchladnutí zašpuntovat.

Mimochodem, jaký max. výkon udává výrobce žebříku? Teplota 75 ºC se mi moc nelíbí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana