Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?
Jiří Blažej:
Elektrikář zapojuje elektroinstala ce, topenář dělá topení. Prázdné topné řebříky a samostatná tělesa nejsou určena k montáži laiky, i když je možné je takto koupit, a to právě z důvodu neznalosti problematiky. Analogie s elektroinstala cemi je zřejmá.
Jiří Kantner:
Máte docela štěstí, tlak vzniklý ohřevem vody může spolehlivě roztrhnout topný žebřík dokud ale nem,
Píšete ve svémpříspěvku, že k varu určitě nedošlo. To je hodně nepřesné. Nedošlo k varu v celém objemy kapaliny. Nicméně pokud ohříváte vody spirálou v ochranné trubce, která má vzhledem k výkonu malý povrch, tak můžete od určité teploty pozorovat vznikající hluk ještš před tím, než je pozorovatelný var. Jeo to kvůli tomu, že povrch spirály dosahne větší teploty než je bod varu (záměrně nepíšu 100 stupňů, protže pri vzrůstajícím tlaku se i teplota varu posouvá výš. Při lolkálním varu vznikají mikroskopické bublinky páry, které se při kontaktu s chladnější vodu opět mění v kapalinu a bublinky při tom implodují.
Je rozdíl ze zvukovém projevu kdzž vaříte vodu v rychlovarné konvici a když se to samé děje v silnostěné nádobě ohřívané na plynovém vařiči. V prvním případě máte zdroj tepla s vyšší teplotou než je aktuální teplota varu, ve druhém je oteplení více rovnoměrné a k akustivkému projevu dojde třebajen pár desetin stupně před teplotou varu. Je velmi pravděpodobné, že vysoký tlak zdeformoval topnou spirálu a tím pádem mohla vzniknout místa s ještě vyšší teplotou. Při podtlaku v tělese bude tento jev pozorovatelný při nižší teplotě.
Tomáš Žabka:
Neřekl bych, že jsem úplný laik. Samozřejmě, že znám problematiku a proto jsem se prodejce dotazoval kolik mám nechat volného místa, Když pominu, že prodejce ani netušil jaký má daný žebřík objem a odpověď byla nechte to volné od horní šprušle nahoru, to jsem dodržel. Mimo to jako ne úplný laik jsem si dohledal výrobce a našel si parametry radiátoru KDO 750x1680, zjistil jsem si objem 11l a doporučenou patronu. Bohužel jsem dal na rady prodejce a ne na fyziku. V prvním příspěvku jsem se upsal mělo to být cca 0,05l.
Deformace tělesa vlivem tlaku mě taky napadla, pokud by něco takového bylo, předpokládám, že by si to škrtlo o kostru a vyletělo na zkrat nebo od RCD. Každopádně to zatím v pohodě topí jmenovitými parametry.
Dotaz byl co může způsobovat hluk a většina z vás se domnívá, že na povrchu dochází k varu média. Okolnosti jsem popisoval z důvodu, zda mohlo vlivem nevhodného zacházení dojít k nějakému poškození, které to mohlo způsobit. Při zapnutí a nízké teplotě radiátoru cca 50C nic slyšet není.
Tomáš Žabka:
To p. Kanter
Pravděpodobně budete mít pravdu, ten zvuk je velmi podobný rychlovarné konvici, nepřipouštěl jsem si to, protože mezi stěnou patrony a stěnou radiátoru může být tak 10mm a když má povrch jen cca 70C, tak mi to nepřišlo pravděpodobné, ale rychlovarná konvice taky hučí ještě několik desítek s před varem (podle množství vody).
Milan Hudec:
Kolego, jestli vás to trochu potěší, sděluji, že stejnou chybu jsem před pár lety udělal také a radiátor kupoval nový.
Takové procvičení Papinova a antiPapinova principu v praxi za pár tisícovek (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana