Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?

(1/7) > >>

Tomáš Žabka:
Sestavoval jsem elektrický topný žebřík. Koupil jsem samotný topný žebřík, kapalinu do topného okruhu a topné těleso 900W s termostatem. Dodavatele jsem se ptal kolik media mám nalít do žebříku, ten mi stroze odpověděl po horní šprušli zbytek nechat. Tedy v radiátoru s objemem cca 10,7l zůstalo asi 0,005l volného místa. Radiátor byl uzavřen a testován na druhý stupeň ze třech, vše proběhlo ok, teď jsme ho zapl, ale někdo otočil termostat na max, cca po 1h žebřík své rovné části vyboulil, mimo to topné těleso začlo šumět (prostě je hlučné). Potom co vychladlo deformace již na dílech zůstala. Pro vyrovnání tlaku jsem otevřel odvzdušňovák a znova radiátor nahřál na max teplotu, více jak na 73°C nevylezla, termostat ale nevypnul chybělo mu ještě kousek, z radiátory vyteklo ještě trochu média, ale dál už nic neteklo. Nicméně tělěso je i tak hlučné. Radiátor je připojen za proudový chránič 30mA a má připojený PE vodič.

Otázka je co v na topném tělese generuje ten hluk? Podobný jsem někdy slyšel u bojlerů.

V Iráku jsem daleko horší zvuk slyšel, když prohořela topná patrona přímo do vody, ale to by tady asi chytil proudák.

Mám ještě druhý ten a budu uvádět do provozu tak rovnou na max s otevřeným odvzdušňovákem :-).

Fuk Tomáš:
Těch 10,7 l vody se při ohřátí o 55 ºC roztáhne o 0,11 l. Je tedy potřeba tam nechat ve studeném stavu alespoň cca 0,2 l vzduchu (s těmi 0,005 l jste se asi uklepl). Po ohřátí se tam pak vytvoří přetlak cca 1,2 bar.
Pokud jste zavřel odvzdušňovací ventil na úplně plném a nahřátém radiátoru, po zchladnutí v něm klesl absolutní tlak z atmosférického 1 bar na něco blízkého nule, a v takové situaci je teplota varu vody velmi nízká. Např. při absolutním tlaku 0,1 bar je to 46 ºC, při 0,05 bar 33 ºC. To, co z radiátoru slyšíte, je var vody.
Vypusťe z něj 0,2 l a odvzdušňovací ventil zavřete na studeném radiátoru, pak bude po problému.

P.S. Pokud by vás zajímalo, jak by to bylo, kdybychom šli s tlakem ještě níže, tak při 0,006 bar je to +0,1 ºC a při ještě nižším tlaku máte už jen sublimující led.

Tomáš Žabka:
Problém je v tom, že poprvé, když došlo k deformaci tak odvzdušňovací ventil byl uzavřen tlak musel být tak vysoký, že zdeformoval svislé duté profily, hluk byl slyšet a k varu určitě nedošlo (princip papinaku) povrch měl teplotu na které se dala chvilku udržet ruka. Pokus dva trvale otevřený odvzdušňovací ventil tedy var při 100C, ale povrch žebříku v místě vložení patrony byl jen 73C. Teď mám otevřený odvzdušňovací ventil a čekám na ráno kdy to bude mít cca 20C abych ho zavřel. Nechce se mi věřit, že by k varu nebo generování plynu docházelo při +-75-80C.

Jen pro info, když to trochu schladlo cca 45-50C tak při zapnutí nic slyšet není.

Fuk Tomáš:
Je pravděpodobné,   že jste při tom prvním pokusu tím šíleným tlakem (proč jste nedal na radu prodavače?) mechanicky poškodil i tu topnou patronu, a je možné,   že se pak v nějakém místě přehřívá.

M S:
V jednej firme, kde sa obcas vyskytujem, sa udrzbe podarilo odstavit jeden chladiaci valec. Priemer asi 15cm, sirka 50cm. Zavreli mu vstup aj vystup. Po spusteni stroja ho horuca hlinikova folia zohriala z 20 na cca 70-80 stupnov a rozpinajuca sa voda vytlacila konce valca ako hydraulicky piest, ustipla dva M24 sroby a ohla 5cm hrubu ocelovu stenu. Dalej sa to uz nemalo velmi kam dostat, tak to vystrelilo gulovy ventil.

Ak ste mali vnutri nejakych par desiatok barov (na hydroforming sa da pouzit domaca WAPka, ktora tlaci tak od 20 do 100 bar),  relativne tenkostenna patrona z toho nebude uplne stastna, aj ked je vyplnena pieskom a kovom.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana