Co může způsobovat hluk topného tělesa v radiátoru?
Fuk Tomáš:
Citace: Tomáš Žabka 30.10.2023, 23:57
dokupovaný špunt jsem si koupil na "vlákno"
Tak bych se vrátil do obchodu a koupil ten správný špunt, s pryžovým těsnicím kroužkem, když s utěsněním v závitu máte problém.
Václav Třetí:
Citace: Martin Babrňák 31.10.2023, 09:55
A co klasická teflonová páska? S tou jsme pracoval dlouhá léta když jsme dělali vodní okruhy na chlazení zařízení. Pokud se to dobře namotalo a utáhlo tak se na konci vytvořila vrstvička, která se silou přítlaku doslova spekla v těsnění a dobře to drželo, ale je pravda, že nic z toho nepracovalo s tlakem ve vodovodním řadu.
Teflonová páska funguje samozřejmě i pod tlakem vodovodu, ale práce s ní bývá poněkud pomalejší, je jí třeba lépe urovnat, utáhnout a také odhadnout správné množství, aby těsnila a neklouzala při zatahování do závitu. Co mám odpozorováno, když se občas pohybuji na nějaké stavbě, tak instalatéři používají stále ještě zčásti klasicky konopí s fermeží a moderněji teflonovou nit daleko více než pásku.
Juraj Rojko:
Teflonová páska je velmi citlivá na pootočení zpět a obecně netěsní příliš dobře. S nití se mi vyrobit netěsnící spoj povede málokdy. Důležité je závit zdrsnit, navíjet ji správným směrem a střídavě přes závity tak, aby se nevytlačila a zůstala uvnitř spoje. Mám zkušenost, že větší množství nitě situaci spíše zhorší. Pokud je nit po zašroubování příliš vidět, tak je to známka špatného postupu. (Konopí se nesmí používat pro plastové závity a pro mosaz také není doporučované.)
Pavel Čermák:
Jen drobná poznámka, tato topná tělesa jsou ve špičce opatřena havarijním vratným termostatem
na 68-70C. Takže se na víc neohřejí, ovšem pokud je tato teplota dosahována častěji
(typicky při zakrývaní celého povrchu ručníky), tento termostat odejde a těleso je nenávratně poškozeno (velmi častý důvod výměny).
Václav Třetí:
Citace: Juraj Rojko 31.10.2023, 12:22
Konopí se nesmí používat pro plastové závity a pro mosaz také není doporučované.
Na plast používat konopí není dobře, ale u mosazi nevidím důvod nedoporučení. Čím by se asi těsnilo před třeba 40 léty? Ovšem, jak jsem již psal, je třeba mírně zhrubit povrch závitu, aby konopí ani teflonová nit neklouzalo a zatahovalo se dostatečně do spoje. Jinak to nebude dlouhodobě těsnit ničím a nikomu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana