Může plynové potrubí sloužit jako vodič ochranného pospojováni?

<< < (2/9) > >>

Jiří Schwarz:
V podobných případech je někdy zajímavý problém jak to vlastně technicky popsat, zařadit.
Máme nějaké potrubí nebo podobný vodivý předmět větších rozměrů, zasahující do více prostorů

V jednom prostoru v rámci pospojování se připojíme
V dalším prostoru se v rámci pospojování také připojíme

Pak dojde z nějakých důvodů k přerušení standardního vodiče ochranného pospojování a začne nám fungovat ta náhodně vzniklá vodivá cesta...
Pokud je to přes to plynové potrubí, je to špatně...
Pokud je to zábradlí, co se dá rozebrat, také to může být malér...

Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš  22.10.2023, 23:57

Jenom bych vyjádřil pochybnost, zda v daném případě to potrubí opravdu nahrazuje vodič ochranného pospojování. Dělá to na mne dojem dvou samostatných lokálních ochranných pospojování neživých částí. Chtělo by to podrobnou dokumentaci.

V 12posch.panelá ku teče přes plyn rouru běžně 5-10A.
Tj.bez jakékoli poruchy instalace, prostě provozní stav.
Pokud jsou rozvody vody vyměněny za plast, je stav ještě horší.
Pokusy nahradit onu masu železa vodičem typ.16 či 25mm jsou úsměvné.
Zajímavé zlepšení přinesla až 120mm, ale to zas nikdo nechce platit, nebo se elektrikáři vymlouvají, že s takovým průřezem neumí dělat (na první pokus ho dokonce rozstřihali v jednotlivých etáźích a pak znovu spojovali spolu s odbočujícími vodiči, hnus (zle)

Václav Třetí:
Zákony pana Kirchhofa jsou neúprosné. Ostatně jako všechny fyzikální zákony, nelze je změnit, uplatit ani obejít. Vždy tam něco poteče, jen je otázkou kolik. A to je dáno poměry ohmických odporů vodičů, trubek, svorek... To by se dalo odstranit pouze uzemněním plynového potrubí v jednom jediném bodě a vše ostatní již nechat oddělené, izolované. To by však znamenalo připojovat všechny plynové spotřebiče přes izolační vložku v potrubí. To není dost dobře možné z jiných bezpečnostních důvodů - požárních.

Michal Melzer:
Citace: Milan Hudec  23.10.2023, 10:20

V 12posch.panelá ku teče přes plyn rouru běžně 5-10A.
Tj.bez jakékoli poruchy instalace, prostě provozní stav.
Pokud jsou rozvody vody vyměněny za plast, je stav ještě horší.
Pokusy nahradit onu masu železa vodičem typ.16 či 25mm jsou úsměvné.
Zajímavé zlepšení přinesla až 120mm, ale to zas nikdo nechce platit, nebo se elektrikáři vymlouvají, že s takovým průřezem neumí dělat (na první pokus ho dokonce rozstřihali v jednotlivých etáźích a pak znovu spojovali spolu s odbočujícími vodiči, hnus (zle)

5-10A se mi zdá moc… Není to ale něco na co by se mělo přijít při revizi?
U našeho paneláku 5x přípojka 3f (5x vchod) cena za revizi 8900 bez DPH včetně hromosvodů. Co jsem prošel jenom to pospojováni tak to je k smíchu. Co jsem četl normy tak plynovod by měl být u vstupu opatřen ochranným vodičem a to také není jaký to potom má dávat celé smysl. Když jsem s tím vyrukoval na správce tak mi řekl co bych za ty prachy chtěl že razítko máme…

Milan Hudec:
Citace: Michal Melzer  23.10.2023, 12:27

5-10A se mi zdá moc… Není to ale něco na co by se mělo přijít při revizi?
U našeho paneláku 5x přípojka 3f (5x vchod) cena za revizi 8900 bez DPH včetně hromosvodů. Co jsem prošel jenom to pospojováni tak to je k smíchu. Co jsem četl normy tak plynovod by měl být u vstupu opatřen ochranným vodičem a to také není jaký to potom má dávat celé smysl. Když jsem s tím vyrukoval na správce tak mi řekl co bych za ty prachy chtěl že razítko máme…

U rozvodů TN-C to nijaká extra hodnota není.
Záleží hodně na době měření, je rozdíl neděle dopoledne a všední poobědno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana