Může plynové potrubí sloužit jako vodič ochranného pospojováni?

<< < (9/9)

Pavel Čermák:
Když jsme u těch vyrovnávacích proudu, zkuste si někdy při revizi hromosvodu na satrém paneláku
změřit proud procházející do zemníče zvášť v případě blízké HDS (kde je obvykle zemnič propojen s
PEN). Přez připojené PEN vodiče na např. ventilátorech na střeše tečou pak proudy do zemničů
klidně i přez 10A.

Milan Hudec:
Citace: Dufka Libor  12.10.2024, 15:11

Jak ji přes Hlak bez přerušení protáhnu? Asi mi tu něco uniká.

Přepážka je snadno ulomitelná, nebo chybí úplně již z výroby.

Martin Babrňák:
já teď řeším rekonstrukci bytu 3+1 a při prohlídce jsem právě narazil na to, že stoupačkové pospojování vlastně neexistuje. Dříve k tomu účelu asi sloužilo staré kovové vodovodní potrubí, ale to je už dávno vyměněno za plast a jedinej zž vodič co tam je je nějak 2,5 hliník, která ale stejně vede na uhnilou svorku co asi dříve byla přidělaná na konstrukci bytového jádra.

Po poradě s několika lidmi i elektrikářem jsme se dostali k tomu, že jsou dvě možnosti. První natáhnout od trubky topení zž vodič vhodného průřezu a ten spojit s potrubím ve stoupačce a pak na bod rozdělení PEN v rozvaděči. Nebo jak navrhoval elektrikář vytáhnout pospojení z hlavních elektrostoupač ek. Ale tam je pouze PEN. Takže vlastně by to bylo napojené na PEN a ne na uzemění.

Mě se více líbí verze napojení na to topení.

Co by za vás bylo lepší?

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana