Bezpečnost používání chytrých zásuvek s odpojováním vodiče N?
Jan Franěk:
Citace: Jiří Kantner 16.10.2023, 14:35
Nechci slovíčkařit a přetahovat se o výklad norem, ......
No, je to národní norma, tedy řekněme že přísnější, či upřesňující národní požadavky, tedy podle mého právně vyšší než "všeobecná" Evropská. V každé normě máte nějaké národní dodatky, my v tomto ohledu prozatím platnou ČSN 33 2180.
Další dvě Evropské normy polohu fáze doporučují v souladu s naší národní normou. Je kur...a nějaký důvod to akceptovat nebo dělat jinak?
Martin Kurka:
Plamenný boj za definovanou polohu fáze nechávám stranou.
Divil jsem se tazateli, že dává důraz na bezpečnost z hlediska polohy vypínaného pólu, než jsem našel internetový článek kde poloodborník diskutuje a mate a autor článku je hodně neodborný .
Ale bezpečnost jsou spojité nádoby. Když jedné straně věnujete přehnané obavy, zanedbáte opravdová rizika.
U správné instalace a správných spotřebičů jsou rizika z vypínání N-pólu minimální. Zejména u přímotopů ve třídě izolace II, je vypnutí N či L pólu prakticky rovnocenné.
Riziko vzniká jen při hrubé závadě na spotřebiči. A pokud máte na instalaci (pravidelně testovaný) proudový chránič 30mA, pak i skoro všechna další přídavná rizika z poruchy spotřebiče tím potlačíte.
Samozřejmě vypínání L pólu, nebo L i N pólu je pro bezpečnost mírně lepší.
Mimochodem vypínání jen N pólu má i spousta výrobku bílé techniky, od žehliček přes myčky a pračky, kávovary, varné konvice až po domácí PC a monitory - spotřebičů připojovaných flexošňůrami pro belgický a nizozemský a francouzský trh.
Martin Kurka:
Daleko větší rizika jsou zde tepelnými účinky elektrického proudu - z přetížení či poddimenzování spínacího kontaktu "chytré" zásuvky nebo z dálkového zapínání bez přítomnosti osob:
1) Použití jen 10A "chytrého" zásuvkového adaptéru a jeho použití pro spotřebič, nebo skupinu spotřebičů s vyšším odběrem.
Zejména, máte-li nasazenu kombinaci 10A a 16A adaptérů, nevyhnete se riziku, že časem dojde k prohození mezi sebou a vypálení až vzplanutí "chytrého" adaptéru. Riziko se dá eliminovat nákupem jen 16A adaptérů.
A pak je tu nebezpečí lidové tvořivosti s rozdvojkami za adaptéry pro ušetření počtu chytrých adaptérů.
A také mít trochu soudnosti, adaptéry za 300,- při výrobní ceně slušného relé 16A za 120Kč asi 16A snesou jen párkrát. Adaptérům nepřesahujícím obrys jenoduché zásuvky je také lepší se vyhnout, když se dovnitř adaptéru má vejít kvalitní 16A relé, elektronika i kvalitní napájecí obvody ze sítě.
2) Riziko ze spoléhání se na 100% funkčnost internetového spojení a přímé řízení spotřebiče bez položení si otázky a co když vypadne spojení a já už to na dálku nevypnu a spotřebič pojede pořád?
Například u přímotopu: Je provozní termostat nastaven na teplotu takovou, že při trvalém zapnutí akorát bude teplo i když nepotřebuji, ale nic dlouhodobým provozem na vysokou teplotu neroztavím, nezapálím nebo nezpůsobím výbuch páry? A že to znamená, že mám použit přímotop (bojler...) jak s provozním, tak s havarijním termostatem, a u boileru navíc s testovaným, nepřilepeným nebo nezamrzlým pojistným ventilem.
3) Neuvědomení se slepého ovládání na dálku bez snímání důsledků. Opravdu po dálkovém zapnutí začne stoupat teplota (nevypnul na přímotopu nekdo jeho vypínač?), mám kontrolní dálkové snímání teploty? Nebo dojde k zámrazu a popraskání vody v rozvodech, odpadech a topení? Co když dojde k výpadku internetu a já nemohu na dálku topení zapnout a teplotu sledovat? Je tam nějaká funkce, která před zámrazem přímotopy zapne nezávisle na stavu dálkového spojení?
4) Jak si zajistím, že k přímotopu nebude přiražena čalouněná židle, nebude přes něj přehozen ubrus, nebo utěrka, myší neshodí na přímotop záclonu... Je tam požární čidlo s přenosem na dálku a případně s automatickým vypnutím topení při zakouření místnosti?
5) Mám dobré zabezpečení spojení, aby mi "šprýmař" nehacknul a na dálku nezapálil nebo nevytopil chalupu?
V souhrnu ovládání a automatizace na dálku potřebuje jak kvalitní a dobře servisované prvky, tak doplňkové snímání - nahrazení lidských očí, čichu, senzorů tepla a uší. A před spuštěním (odjezdem z chalupy) vyžaduje neuspěchanou pečlivou kontrolu zařízení.
Jozef BABJAK:
Citace: Martin Kurka 17.10.2023, 15:11
V souhrnu ovládání a automatizace na dálku potřebuje jak kvalitní a dobře servisované prvky, tak doplňkové snímání - nahrazení lidských očí, čichu, senzorů tepla a uší. A před spuštěním (odjezdem z chalupy) vyžaduje neuspěchanou pečlivou kontrolu zařízení.
Zlaté slová! Aplikovanie techniky a technológií bez súčasného aplikovania zdravého rozumu je v lepšom prípade neúčinné, v horšom prípade priamo škodlivé.
Ivan Polínek:
Citace: Jan Franěk 15.10.2023, 19:14
Jinak znovu ano, pokud bude vše v pořádku, chránič v případě poruchy zafunguje. Proto jsem psal že bych se toho asi nebál. Nemá cenu vás nesmyslně strašit. Přesto opakuji, sám bych si podobnou srač...u do domu nepustil.
Vážil bych slova o sr..kách. Z WiFi zásuvky s vypínaným levým vodičem se v Rakousku nebo Německu sr..ka nestane.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana