Bezpečnost používání chytrých zásuvek s odpojováním vodiče N?

(1/5) > >>

Tomáš Jelínek 2023:

Je bezpečné používat v ČR (v síti TN-C-S) tzv. chytré zásuvky, které odpojují místo fázového pouze neutrální vodič N (byť zástrčka a vidlice je typu E).

Předpokládám, že takových zásuvek (s odpojováním vodiče N) je na trhu ale více, respektive, zatím jsem já nenarazil na model, který by odpojoval fázový vodič.

I když je zásuvka vypnuta, lze tak na výstupu naměřit napětí. Jde mi především o bezpečnost.

Miroslav Minařík:
Citace: Tomáš Jelínek 2023  13.10.2023, 10:08

Je bezpečné používat v ČR (v síti TN-C-S) tzv. chytré zásuvky, které odpojují místo fázového pouze neutrální vodič N (byť zástrčka a vidlice je typu E).

Předpokládám, že takových zásuvek (s odpojováním vodiče N) je na trhu ale více, respektive, zatím jsem já nenarazil na model, který by odpojoval fázový vodič.

I když je zásuvka vypnuta, lze tak na výstupu naměřit napětí. Jde mi především o bezpečnost.

To je zde již tolikrát vysvětleno, že si nejsem jistý, zda to tapetovat znovu. Má ta (o chytrosti zásuvek je jiné téma) zásuvka v pořádku dokumenty? Tak ano. Pokud to kupujete na ulici od neznámého kolemjdoucího, tak bych si to určitě nechtěl.

Ale abych odpověděl přesněji, pak pokud máte opravdu seriozní elektroinstala ci, která je v souladu s platnými ČSN, a připojujete do takové zásuvky opět spotřebiče které jsou pro náš trh určeny, pak není nutné se znepokojovat. Zařízení, která vyžadují fázi vlevo, mají v návodu uvedeno, že se vyžaduje odborná montáž a v takovém případě je uživateli vysvětleno jak sespotřebičem zacházet.

Ostatní hrůzostrašné alternativy popíšou jiní. :-)

Jiří Blažej:
Zkuste nějaký výrobek Elektrobock, jejich výrobky mají v popisu, že spínají fázi. Některé výrobky od této firmy však v poslední době (možná i déle) vypadají stejně jako čínská produkce, jen s jiným potiskem.

Tomáš Jelínek 2023:
Pokud koupím (oficiálně) chytrou zásuvku určenou pro ČR (tedy typ E s kolíkem) a pokud bude tato zásuvka odpojovat nulový vodič (při pohledu zepředu zdířka vpravo),  zapojím jí do elektrické zásuvky s instalací typu TN-S a ta bude dle ČR zapojení, tedy fáze vlevo a nula vpravo, tak mě zajímá, zda vzniká nějak více nebezpečná situace, když do chytré zásuvky bude zapojený spotřebič, chytrá zásuvky bude vypnutá, odpojí nulový vodiči, ale přes fázový vodič se do spotřebiče dostane i tak proud a v situaci, kdyby se spotřebič porouchal, tak zda zafunguje standardní ochrana v elektroinstala ci, zejména proudový chránič (v rozvaděči),  když bude nulový vodič odpojen chytrou zásuvkou?

Jan Franěk:
Tak jinak. Ne všechno  co koupíte v kamenné prodejně, je pro náš trh určeno a klidně to může mít i "náš kolík". Prodávat se totiž může lecos, horší je to pak s užíváním které může být dokonce v rozporu s platnou legislativou.  To už ani nemluvím o internetových obchodech. To že to má kolík, je správně, ale není to jediný znak, na který je nutno hledět.

Pokud máte silové rozvody na domě v pořádku, tak přesto že dá "vymyslet" několik situací které mohou být rizikové při použití s přístrojem s odpínáním N, tak bych se toho asi nebál. Důležité bude ale i to, co se v zásuvce bude používat. Ostatně už na to upozorňoval Mirek Minařík.

Osobně si domů podobné krumply nepustím (dávám přednost kvalitním produktům),  přesto že ta rizika jsou zcela minimální, jeli vše jinak  v pořádku.  Ale jak zjistíte že máte vše v pořádku? Nejde jen o to, že to funguje  (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana