Bezpečnost používání chytrých zásuvek s odpojováním vodiče N?

<< < (3/5) > >>

Tomáš Jelínek 2023:
 (poklona)  za reakce a "uklidnění",  beru tedy, že když je instalace (TN-S) v pořádku, do el. zásuvky (fáze vlevo, Nula vpravo) bude zapojena tzv. "homologovaná" chytrá zástrčka/zásuvka s kolíkem vidlice je typu E),  která ale odpojuje pouze N vodič (pravou zdířku při pohledu zepředu). Ve fázi je tak i po odpojení proud/napětí, který jde dále do spotřebiče. Pokud dojde k závadě na spotřebiči i při vypnuté "chytré zásuvce",  bude odpojen N vodič, přesto ale dojde k vybavení proudového chrániče/jističe v elektroinstala cí atd... Ptám se prosím tady takto "polopatě",  protože se blíží zima, na chalupě potřebuju dálkově spínat (přes WiFi zásuvky) minimálně přímotopy a mám samozřejmě obavu o bezpečnost. Bohužel jsem zatím nenarazil na jiného výrobce chytrých zásuvek (s odpojováním fázového vodiče),  který by zároveň splňoval parametry/funkce pro dálkové ovládání, časování, cyklování, plánování apod.,  proto jsem zatím nucen použít tyto chytré zázuvky (ale renomovaný výrobce/dodavatel).
Ještě možná můj poslední dotaz, dávalo by prosím smysl, nechat předělat na chalupě vybrané zásuvky (které potřebuji ovládat dálkově - přímotopy) tak, aby se prohodila fáze vpravo a neutrální vodič vlevo, tedy zásuvky by pak zde odpojovali fázi? Bylo by to bezpečnější a nebo je to naopak "paskvil" mít v objektů některé zásuvky zapojená tak a jiné opačně? Prosím o názor.

Jan Franěk:
Norma říká, že všechny zásuvky v celém objektu musí být zapojené stejně  (norm). Má to své důvody.

Jiří Kantner:
Předělávání vybranýcjh zásuvek - za mě jednoznačně ne!
Norma praví že v rámci objektu by mělo být umístění fáze v zásuvce v celém objektu jednotné.
Ale ani kdyby se měly předělat všechny zásuvky nebyl bych s tímhle řešením kamarád.
V příspěvku jste uvedl, jak hodláte tyto zásuvky používat.  Není to nic v rozporu s návodem ani normami a přesto mám k tomuhle řešení výhrady. Rozpínání nuláku je proti tomu prkotina.
Tepelné spotřebiče s vysokým příkonem bych nerad připojoval přes takový "chytrý udělátko" už z důvodu nadměrného proudového namáhání. Zkuste si připojit do zásuvky 2 kW přímotop na několik hodin a když vytahnete zástrčku ze zásuvky, budou kolíky vidlice značně  zahřáté. A tenhle stav se bude  s průběhem času jen a jen zhoršovat. Na vině je únava pružin a oxidace kontaktů. Jednoho krásného dne se plast té chytré zásuvky může roztéct, zdeformovat... .
Řešením je samostatné obvody pro přímotopy ,  přímé připojení přímotopů v krabici ve zdi a spínání pomocí stykačů v rozvaděči a WIFI ovladač v provedení na DIN lištu v rozvaděči. Ano to by znamenalo předělání celé instalace.

Karel Bělohlávek:
Citace: Jiří Kantner  16.10.2023, 08:14

Od těch dob, kdy fáze  může být od kolíku jak nalevo tak napravo a elektroinstala ce je v pořádku, jak už zde bylo řečeno, je to bezpečné a není to v rozporu s žádnou normou. Fáze na levo od kolíku se udržuje ze zvyku a setrvačnosti, nelze se tedy na to spolehnout. Osobně ale každého "novátora" který jí zapojí na pravou zdířku bych osobně vzal něčím přes prsty.

V rozporu s normou to jistě je. V ČSN 33 2130 ed. 3 je to stále uvedeno jako doporučené provedení s odkazem na stále platnou, již tedy trochu zastaralou, ČSN 33 2180 z roku 1979, kde je to uvedeno také.

Jiří Kantner:
Nechci slovíčkařit a přetahovat se o výklad norem, není to má silná stránka.
Ale norma ČSN 33 2000-4-46 uvádí zapojení  fáze nalevo od kolíku jako preferované, nikoliv jako jediné možné. Proto (se značnou nelibostí) beru na vědomí fakt, že se na fázi nalevo od kolíku spolehnout na  100 procent nemůžeme. Ostatně i stará ČSN 33 2180 připouštěla v odstavci 6.2.2 dvě výjimky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana