Neví někdo o malém měřiči odporů?

<< < (3/5) > >>

Jan Bocek:
Citace: Kamil Novák  10.10.2023, 23:04

TO Boček : Vámi uváděné LCR TC1 nebo T7 by mi vyhovovaly jak rozměry tak i parametry.
Nechci být za nevděčného, ale já potřebuji něco, k čemu se dají připojit šňůry se standardními "banánky". Tedy tuším se 4mm zdířkami...

Myslím, že zřejmě nepotřebujete měřící přístroj typu LCR, ale stačí vám běžný multimetr, kde vetčinou je měření odporu obsaženo.
Při výběru MP je vhodné určit cíl, co chceme měřit a v jakých podmínkách.

MP na měření odporu rozlišujeme na měření velkých odporů, řadově megaohmy, pak na střední hodnoty na příklad jednotky až tisíce ohmů a pak na měření malých odporů pod jeden ohm.  Existují dneska měřáky, které mají rozsah od 0,1 po stovky megaomů.

Moje požadavky na měřící přístroj pro měření R do terénu:

- měřící rozsah od 0,1 ohmů do desítek megaohmů
- minimálně 1/2 palcový dispej s podsvícením
- kromě měření odporu prozvoňovačka s akustickým signálem
- robustní provedení
- vstupy na měřící šnůry s banánky
- automatické vypínání napájení
- baterky AAA nebo 9V

Z kategorie "malých multimetru" je velký výběr v řadách UNI-T v cenové relací do 1000 korun. Všechny mají vstupy na kalibrované banánky 4 mm.

Uváděné LCR jsou spíše pro elektroniku, anebo tam, kde se hodně prolíná silnoproud a elektronika. Na příklad vhodný pro servis v terénu je ET 432.

Kdežto malinké LCR za pár stovek jako TC1, T4, M328 a podobné jsou pro práci na stole. Jsou i trochu DoDo jak píše Martin Kurka. Díky dispejům Oled nakreslí i zapojení, že to není čistý odpor, ale i s indukčnosti. A nakreslí polaritu diody i tranzistorů, což je velká pomoc. Prostě pro elektronika obrovský zvrat v pomocí rozlišování. Existují i velice levné měřiče LC, které umí měřit i velice malé indukčností v oblasti nanoHenry. O tom se nám před léty jenom zdálo.

když zadáme do googlu "měřiče odporů",  tak nám vyjedou stovky přístrojů. Pak při použití parametrizace můžeme vybírat a rozlišovat na ty, co opravdu měří a na ty co se o to snaží.

Juraj Rojko:
Jako vždy, i tady by pomohlo, kdyby bylo jasné k čemu to má sloužit. Zdá se mi, že pan Novák nehledá pinzetový měřák, ale pouze co nejmenší a pak jde mnoho rad zbytečně bokem...

Jan Bocek:
Může se hodit i když ne pro původní dotaz....

Jan Bocek:
Na youtube si najdětě

https://www.youtube.com/watch?v=1ZOLBGyrz2U

a pomůže vám to k výběru a je tam spousta dalších videí Jak vybrat multimetr

Kamil Novák:
Citace: Juraj Rojko  11.10.2023, 10:39

Jako vždy, i tady by pomohlo, kdyby bylo jasné k čemu to má sloužit. Zdá se mi, že pan Novák nehledá pinzetový měřák, ale pouze co nejmenší a pak jde mnoho rad zbytečně bokem...

Naprosto přesná dedukce !  (drinks)
Pinzetu nepotřebuji, ale sháním "cosi",  co umí měřit nízké hodnoty odporů (jde mi o rozsah do 1 Ohmu),  je to miniaturní, s možností napojit standardní měřící šňůry a ideálně napájené AA/AAA bateriemi. Případné dobíjení v přístroji by bylo výhodou, ale není podmínkou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana