Neví někdo o malém měřiči odporů?
Václav Třetí:
Původně jsem pouze sledoval toto téma, ale nakonec přispěji a to hned ke dvěma myšlenkám.
Měřící přístroj na malé (nebo spíše téměř všechny rozsahy měření odporů) jsem si před mnoha léty postavil, protože na trhu nic rozumného a také za rozumné peníze není. Rozsahy jsem řešil 2, 20, 200 Ohm, 2, 20, 200k a 2, 20, 200M. Na prvních třech rozsazích je měření čtyřvodičové (lze vypnout a měřit s chybou vlastního odporu měř. šňůr), ostatní rozsahy běžné dvouvodičové měření. Napájení modulu s ICL 7106 9V 6F22 a měřený odpor a odporový normál 1,5V článek R6 (AA). Použitý 3 a půl místný obvod s ICL 7106 umožňuje na nejnižším rozsahu rozlišení 1/1000 Ohmu. Velikost běžného multimetru
Tester T4 mám také, jediné co mně vadí, je jeho zbytečně velká spotřeba (podsvícení). Má ovšem některé nedostatky, slepě se mu věřit nedá. Většina slušných prodejců uvádí jeho nedostatek v nedostatečném proudu do IGT a z toho vyplývající nemožnost měřit některé typy tyristorů a triaců. Občas nechce měřit i jiné součástky (ostatní polovodiče), zejména pokud mají nějaké mezní parametry.
Jan Bocek:
Na příklad Multi funkční Tester PikTech P 2705
Vím, že mnozí narození v první polovině 20. století stavělí a bastlili měřící přístroje.
Přesto, že jsme používali analogové DU10, DU20 a později pnohé z řady PU
a vzhlédli jsme se v digitálech nejen u MP ale i u hodinek
A to zvláště pro měření malých hodnot jak odporu, tak kapacit a indukčnosti.
Stavěli jsme čitače....a dneska koupím modul za par stovek do 3GHz, i generátory
A dokonce jsme stavěli i "Fetmetry".....vše dáno vývojem součástek a dnes procesorů.
Na youtube dokonce najdeme návody na stavbu miliohmetrů... .i mikroohmetrů.
Na druhé straně si kladu otázku, k čemu to je dobré.
Jednou za uherský čas potřebuji nacejchovat nějaký bočník, občas změřit přechodový odpor spoje, odpor vedení.....ale na to je spousta nepřímých měřících metod.
Pokud měřím často odpory v miliohmech profesně, pak není problém si vybrat z obrovské nabídky, jak mono MP, tak z řady multi MP.
Pro informací mi stačí dvouvodičové měření. Pro přesnost 0,5% potřebují 4 vodičové měření.
Otázka MP typu T4-T7 je spíše pomůcka pro bastlení, kde ale mohu zjistit, zdá je odpor bezindukční, anebo polaritu diody. Je to taková užitečná hračka, "nekup to za těch pár stovek"
A pak záleží i na zkušenostech, kterou zde popsal kolega Milan Hudec. V rozvodech EI jsme často "prohnali" obvodem 1000A a měřili úbytky milivoltmetrem . A určili hranici, kdy ještě dotahovat spoj momenťákem, anebo ne. Ale to je již o měřících metodách....
Možná by kolegu Kamila uspokojil PikTech P2705 za řadově 100 euro a umí toho více, než jen miliohmy.
Juraj Rojko:
Citace: Jan Bocek 12.10.2023, 12:11
Na příklad Multi funkční Tester PeakTech P 2705...
Skvělý tip!
(Inspirovalo mě to podívat se na můj PeakTech 3440. Nejmenší rozsah má sice 500Ω, ale je pětimístný s přesností ±(0,2% + 5 digit), takže úplně bez šancí to není. Při pevně stisknutých hrotech ukazuje odpor měřících šňůr 0.07Ω. V zásobách jsem našel bočník 0,1Ω, naměřeno 0,17Ω což odpovídá až překvapivě přesně. Cenově je podobný jako P2705, jako obecný multimetr lepší. Malý teda není...)
Jan Bocek:
Citace: Juraj Rojko 12.10.2023, 12:54
Skvělý tip!
Malý teda není...)
Power Supply: 6 x 1,5V AA (UM-3) Batteries
Dimensions (WxHxD): 92 (W) x 200 (H) x 50 (D) mm
Weight: 700 g
Myslím, že 200x92 je standard většiny multimetru.
Přehledný přední panel, díky řešením zdířek na horní straně vzadu.
A velmi dobře čitelný dispej.
Tloušťka 50 mm dává MP pocit mohutnosti a s váhou 700 g je stabilní na stole.
PikTech patří k etablovaným firmám na trhu.
Platilo
Ukáž mi servisní vercajk a měřící přístroje a já ti řeknu kdo jsi.
Jsem ale zvědavý, jaký MP si Kamil Novák vybere a dfm že se také podělí, proč zrovna takový.
Jan Bocek:
Citace: Jan Bocek 12.10.2023, 15:38
Jsem ale zvědavý, jaký MP si Kamil Novák vybere a dfm že se také podělí, proč zrovna takový.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana