Neví někdo o malém měřiči odporů?

<< < (4/5) > >>

Jiří Kantner:
No to je požadavek který se už vymyká mainstreamu a běžným měřákům.
na hodnoty pod 1 Ohm, by tomu slušelo měření s napěťovými a proudovými svorkami a pomocí krátkých impulsů aby to nevycuclo hned baterii.

Jan Bocek:
Citace: Juraj Rojko  11.10.2023, 10:39

Jako vždy, i tady by pomohlo, kdyby bylo jasné k čemu to má sloužit. Zdá se mi, že pan Novák nehledá pinzetový měřák, ale pouze co nejmenší a pak jde mnoho rad zbytečně bokem...

Citace: Kamil Novák  11.10.2023, 23:39

Naprosto přesná dedukce !  (drinks)
Pinzetu nepotřebuji, ale sháním "cosi",   co umí měřit nízké hodnoty odporů (jde mi o rozsah do 1 Ohmu),   je to miniaturní, s možností napojit standardní měřící šňůry a ideálně napájené AA/AAA bateriemi. Případné dobíjení v přístroji by bylo výhodou, ale není podmínkou.

JKdybyste Kamile to "cosi",  čemu říkáte MP měřící přístroj, definoval na počátku více než "malý měřič odporů",  tak by vám zde poradila možná desítka uživatelů. Ale jinak vám rozumím a myslím, že i takto je diskuse a odkazy zajímavá.

Měření "malých" odporů s hodnotami od mikroohmů a miliomů je trochu jiné měření, než střední hodnoty od jednotek ohmů po jednotky kiloomů.
Dalším parametrem by měla být přesnost měření.

Tím se dostaváme od měřících přístrojů, které začínají rozsahem na 1 mikroohmů, na příklad od známé firmy pro RT Metrel MI 3242, kde můžeme měřit proudem 10/100mA a 2A a také čtyřvodičově až po mnohem levnějším ANENG M 118A, který měří od 0,1 ohmů po 50 ohmů.

Mezi tím je celá plejadá měřáku jako na příklad miliohmový měřící přístroj měříící 4 vodičově od mikroohmů po 40 ohmů P2705  řadově za 100Euro.

RT používají většinou osvědčené ALF10, nebo CA6292

Záleží také na tom, zdá chcete opravdu přesnou hodnotu, anebo jen informací "že je hodnoty nízká v miliohmech".

Při výběru MP obvykle zkouším prozvoňovačku na malé odpory a zajímá mne rychlost měření za sekundu. je rozdíl, zdá je rychlost 2-3 x anebo 50x. Poznáte to na tónu zdá je čistý a ostrý, anebo chrchlavý. Zkouška je klepáním hrotů o sebe v rytmu morzeovky.

Pro tato měření je rozhodující i příslušenství.
Měřící šnůry ohebnosti, průřezem a hroty....předn ost  mají silikonové isolace s ohebnosti při nízkých teplotách, uhlíková vlákna, proudové zatížení na 20A, krokosvorky které nemůžete skoro zmáčknout..... atd.

Když zadáme do googlu " měřící přístroje pro měření malých odporů",  tak najdeme spoustu nabídek. Pak již zaleží na rozlišovací schopnosti v tabulkách parametrů, příslušenství i baterií a naší peněžence. Pokud neděláme profesionálně ověřování elektrického zařízení do protokolů shody, vystačíme s měřáky do 100 euro, obráceně jsou v relací 1000 euro.

Milan Hudec:
Používám metodu:
Změřit pidiproudem, maxiproudem a znovu pidiproudem, pokud se hodnoty 1 a 3 rozcházejí, je něco špatně, typ.kontakt stykače a pod.

Juraj Rojko:
0,1-1Ω je na měření nepříjemný rozsah. Na obyčejné multimetry je to málo, speciální přístroje jsou na to zase až zbytečné (drahé, velké),   zejména pokud na přesnosti kolik nezáleží. Jsem zvědavý, zda někdo s něčím přijde.

Možná je to téma na nějaké bastlení - toto je jeden z mála případů, kdy by to v oblasti měření snad mělo nějaký smysl i dnes - na nostalgické připomenutí starých časů ideál. Když si vzpomenu kolik času jsem věnoval výrobě měřících přístrojů, abych pomocí nich vyráběl další měřící přístroje...

František Šohajda:
Takové malé odpory jsou problém přesně změřit,zejména MP napájeny bateriemi.
Vidíme to u spotřebičů při revizích....ví ce zatlačím na hrot, jiný odpor nebo když netlačím na měřící hroty, jiný odpor.
Čím více spojů /nadstavování/ tím jiné hodnoty!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana