Umožňovaly předpisy ze 60. let ukončení různých obvodů v jedné krabici?

<< < (4/6) > >>

Milan Hudec:
Takže půjde z valné většiny jen o splnění požadavku na izolaci mezi obvody.
Doposavaď jsem se na to díval i z hlediska nebezpečí "si šáhnutí",  zřejmě nastupuje filozofie, že ten kdo se vrtá v krabici musí umět.

Karel Bělohlávek:
Citace: Radim Strycharski  09.10.2023, 13:12

Těžko hledat, poslední mně dostupná norma je ČSN 34 1050 z roku 1970.
To platilo, nikoliv platí. V ČSN 34 1050 je v čl. 64, písm. d) celkem srozumitelně napsáno, že "Pokud vodiče různých proudových obvodů téže proudové soustavy procházejí touž krabicí, lze v ní přerušit vodiče jen jednoho obvodu." Přičemž článek je součástí kapitoly IV. Vedení v trubkách.

Tak to platí stále. Je to uvedeno v naprosto stejném znění v národní informativní příloze ČSN 33 2000-5-52 ed. 2, čl. NA.4.3.4.4 (521.N9.4.4).

Dále byl tento požadavek uveden již v ČSN 34 1050 §10 542.4 písmeno f) z roku 1961. Mám k dispozici výtisk obsažený ve sborníku Předpisy ČSN II.-1. vydaném roku 1965. To uvedené vydání ČSN 34 1050 nahrazovalo Předpisy ESČ 1950, část X, hlavy E a F a k označování jednotlivých článků stále používalo paragrafy.

Milan Hudec:
Takže pokud to shrneme (s podmínkou splnění přílohy normy, vynechme debatu o závaznosti).
V trubkových rozvodech jednu krabici nikoli.
V kabelových rozvodech je to možné při použití certifikovanýc h svorek.

Miroslav Revús:
Súhlasím s pripomienkou, že v káblových rozvodoch v bytovej zástavbe ťahať rozdielne obvody do jednej škatule je "prasárna".

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Revús  13.10.2023, 14:23

Súhlasím s pripomienkou, že v káblových rozvodoch v bytovej zástavbe ťahať rozdielne obvody do jednej škatule je "prasárna".

Ono vůbec používat rozbočné krabice v bytech je hnus.
Nevzhledné víčko, nebo víčko pod omítkou aby nebylo vidět.....
Na druhou stranu, u dobře pospojované instalace vlastně nikdo nikdy ony dva okruhy v krabici nezaznamená.
A průměrný elektrikář při nějakém přidávání okruhu do krabice by si měl s takovou situací poradit levou zadní.
Jsem také zastáncem štábní kultury, ale na otázku jestli nevyrovnaný vodič vede hůř musím odpovědět, že nikoli.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana