Dává u bateriové stanice smysl použít k ochraně proudový chránič?
Tomáš Jelínek 2023:
(poklona) za reakci, problematice samozřejmě nerozumím, proto se ptám zde, abych tomu porozuměl... když jsem se ptal odborného prodejce v elektro oddělení jednoho nejmenovaného maloobchodního řetězce, tak mi k bateriové stanici doporučil právě onen zásuvkový proudový chránič... teprve tady jsem se dozvěděl, že to nebyla moc dobrá rada...
Rád bych tedy problematiku lépe pochopil, abych věděl, co ke stanici mohu připojit a co může být problém/riziko... jak to funguje, jaký je princip atd... vše samozřejmě jako uživatel, nehodlám "bastlit" nějaké zapojení či rozebírat stanici apod...
Zatím jsem pochopil, že stanice je izolovaná soustava, kdy nedává smysl použití proudového chrániče, je doporučeno použít HIS (nejspíš ale neexistuje zásuvkové provedení??) Nejasno mám stále v tom, jestli může nastat problém/riziko při napájení nějakého konkrétního spotřebiče, či spotřebiče uzemněného - abych nevědomky neporušil právě princip izolované soustavy atd... V návodu k výrobku bohužel takové informace nejsou...
(poklona) předem všem, kteří tématu rozumí a třeba i jen stručně se zde se mnou o znalosti/problematiku izolovaných sítí/bateriových stanic (stačí i obecně) podělí...
Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz 24.09.2023, 10:01
Celkem dobře by reagoval na tzv. druhou poruchu, když by jedna byla před chráničem a druhá za chráničem.
Mohly by být i obě za chráničem, každá za jiným. (Ale není jistě, jestli vybaví oba.)
Jan Kelbich:
Citace: Miroslav Revús 25.09.2023, 09:06
(neutrálny vodič je vodič spojený so zemou).
Promiňte, to od kdy ?
Miroslav Revús:
Ak nebudeme bazírovať na slovíčkach, tak v TN-S sústave je spojený so zemou v trafostanici.
Preto sa volá Neutrálny, lebo má (mal by mať) potenciál zeme.
Inak je to pracovný vodič, teda vedie pracovný prúd a v určitých situáciách je životu nebezpečný.
Tomáš Jelínek 2023:
, ještě prosím o informaci, jak je to z pohledu bezpečnosti/rizika s připojováním spotřebičů třídy ochrany I a třídy ochrany II k bateriové stanici/izolované (neuzemněné síti)? Co se stane při poruše spotřebiče třídy I a co u spotřebiče třídy II při poruše?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana