Dává u bateriové stanice smysl použít k ochraně proudový chránič?
Milan Hudec:
Zemnit/ nezemnit kostru zdroje a pospojení/ neživé části spotřebičů je již složitá otázka, zkrátka jak kdy dle konkretní situace.
Můj názor:
Než abych pořád za svoji centrálou vyhodnocoval rizika, tak jsem pořídil HIS, a ten mě hlídá i odpojuje pracovni vodiče, pokud se jejich potenciál přiblíží kostrám spotřebičů a/nebo zemi, v tom je trochu záludnost těchto rozvodů (nepoznají např.poškozeno u šnůru se stykem se zemí, proto hlídám i proti zemi).
Peter Munka:
Ten bateriovy menic ma na vystupe podobnu siet, ako je na oddelovacom trafe, pouzivanom pri vyuke, v zdravotnictve a opravach spotrebicov. Trafo ma prevod 1 : 1 a na vystupe je stale 230V, lenze oddelenych od zeme. Kym bez trafa utrpite uraz dotykom na pracovny vodic L, s trafom sa nic nestane pri dotyku pracovnych vodicov.
Václav Třetí:
Dovolím si opravit formulaci:
Citace: Peter Munka 25.09.2023, 17:13
Ten bateriovy menic ma na vystupe podobnu siet, ako je na oddelovacom trafe, pouzivanom pri vyuke, v zdravotnictve a opravach spotrebicov. Trafo ma prevod 1 : 1 a na vystupe je stale 230V, lenze oddelenych od zeme. Kym bez trafa utrpite uraz dotykom na pracovny vodic L, s trafom sa nic nestane pri dotyku na jeden z pracovnych vodicov.
Tomáš Jelínek 2023:
(poklona) za reakce, prosím jak ale s tím uzemněním spotřebičů (třeba bojler) či zásuvkového okruhu za "trafem/bateriovou stanicí"? Uzemňovat či neuzemňovat a pokud ano, tak jak? Uzemnit na "ZEM" nebo PE pouze pospojovat do jednoho místa, popřípadě maximálně následně propojit na uzemňovací šroub na měniči/bateriové stanici?
Jan Franěk:
Myslím si že je na čase přiznat si, že tomu nerozumíte a že raději než levný adaptér do zásuvky s PCH s neznámou spolehlivostí, bude rozumnější oslovit nějakého elektrotechnik a ve svém okolí a nechat to vyřešit odborníka. Ideálně podle pravidel bezpečné instalace - Návrh a projekt, realizace a revize.
Existuje navíc mnoho hotových řešení, kdy výrobce garantuje určité vlastnosti, včetně bezpečnosti. váš bastl bude vždy jenom bastl, bez řádné kontroly bezpečnostních prvků si troufám říci že i nebezpečný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana