Jak provádíte uzemnění PEN vodiče u veřejného osvětlení?
Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz 05.09.2023, 14:21
Předem se omlouvám, že to co napíšu, není úplně ve vztahu k původnímu dotazu, ale vysvětlí to můj předchozí příspěvek
Měl jsem dotaz nebo připomínku, když se dají RSA svorky mezi sebou propojit, proč to nejde u zelenožluté.
Odpověď jednoduchá - jsou přece spojené s DIN lištou.
Další moje připomínka - neměl bych pak považovat konstrukční díl za PEN vodič? To by být nemělo.
Prý to nemusím posuzovat jako konstrukční díl, dokonce si DIN lištu mohu osadit izolovaně a pokud chci mít kvalitně vodivý spoj na PENu, měl bych použít měděnou DIN lištu...
(tak jsem je trochu zklamal, když jsem řekl, že je jednodušší dát tam konkurenční HLAK)
Chápu, znám tento problém. V dobách, kdy byl PEN všude, jsme důsledně oddělovali uzemnění konstrukčních částí rozvaděčů a dělali rozpojitelné propojky a dnes máme PE a N a ono to vzhledem ke konstrukci svorky RSA dost dobře nejde.
Jiří_Hrubý:
Citace: Pavel Horský 04.09.2023, 07:26
A na co používat svorkovnici v uvedeném krytí?
Držte se klasiky a máte po problému.
A to já zas tazatele chápu, jednou byl takový požadavek v areálu u jedné vodárenské přehrady, protože se počítalo i s možností případného zaplavení a pak tak rozhodlo zastupitelstvo města coby investor, protože vágus koupí půlměsíc za pade v železářství a způsobí-li úraz sobě, nebo jinému při nočním sběru, jde to prvně za městem.
Jan Hájek:
K tomuto tématu je trochu tento eDehn:
https://elektrika.cz/data/clanky/live-edehn-34-ochrana-led-osvetleni-dnes-zive-od-13-00-hod
Peter Lovacký:
Pozná niekto nejaký odborný dôvod, prečo by na osadenie EZ ako sú DIN lišta, svorkovnica, poistka, zvodič, prepoj PEN-kostra a pod...., do priestoru stožiara ktorý má dané IP od výrobcu (alebo pod jeho päticu), nemali platiť pravidlá EN 61439-1..? ?
Radim Strycharski:
Mně nějak uniká smysl toho přizemňování PEN u VO. Příslušná ustanovení byla dříve v normách 4-41 a i když to tam nebylo výslovně uvedeno, z kontextu bylo možno poznat, že se jedná o distribuční rozvody, což rozvod VO není. To je jednoúčelový rozvod, který má zpravidla charakter koncového třífázového obvodu, někdy třeba sdruženého. Ovládání se provádí na začátku v rozvaděči osvětlení a tím spíš je to charakter koncového obvodu. Předpisově to bylo napraveno zrušením ustanovení v 4-41 a zachováním v PNE. No a pak máme ty různé výrobce stožárových rozvodnic, kteří s nějakým dodatečným vrtáním do skříně vůbec nepočítají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana