Jak provádíte uzemnění PEN vodiče u veřejného osvětlení?

<< < (4/5) > >>

Jan Bocek:
Citace: Václav Třetí  05.09.2023, 13:59

Svět se zbláznil!

Jen se občas blbne mnohem více, než je zdrávo. Přizemnění rozvodu VO je identický problém, jako přizemnění distribučních vedení. Jen je třeba zohlednit mechanické a konstrukční možnosti použitých sloupů VO.

Citace: Radim Strycharski  06.09.2023, 13:21

Mně nějak uniká smysl toho přizemňování PEN u VO. .......No a pak máme ty různé výrobce stožárových rozvodnic, kteří s nějakým dodatečným vrtáním do skříně vůbec nepočítají.

Dnes jsem si více podíval na nové VO v městě. 6 nových sloupů mělo ještě otevřené dvířka a montéři dokončovali zapojování. Z rozvaděče VO výkop s položeným kabelem a páskem FeZn.
Všechny stožáry připojený na vnější PE svorku pomocí zž lana propojeným na pásek.
Do vnitřní svorkovnice zapojený kabel CYKY smyčkováním.
Prostě běžná praxe elektro firem. Je to veřejná zákázka a předpokládám, že je PD a technický dozor a ukončení VRZ.

Místní a vnitřní dodatečné propojení z PEN, na vnější svorku PE je nesmysl.

Odhadují u nové instalace, že měřením na stožáru mezi PE-PEN, naměřím hodnotu do 50 miliohmů. Navíc stožár VO je výrobek a musí obsahovat Návod na obsluhu a údržbu i na připojení.

Tomas Lajtkep:
Přidám se s dotazem na přiložené fotky. Máme před domem lampu VO a všiml jsem si dnes při sekání trávy, že není připojeno přizemnění, jak to většinou vídám. Myslíte, že může být protaženo někam dovnitř, že to jen není vidět? Nikdy jsem neviděl, jak je uvnitř zapojeno, proto prosím o názor zkušenější. A co ty vykukující kabely mezi dlažbou? Jaký na to máte názor?

Vlado Konrád:
Už sa to nerobí. Kábel má dvojitú izoláciu, súčasťou svietidla TR II je aj prívodný kábel, Svorkovnica je v krytí IP 54 Prepoj CY10zž nie je ako pripojiť do svorkovnice a tiež do stožiara.  A hlavne prečo?  Ak nepoužijete nejaký bastel, alebo svorkovnicu v IP 00 nemáte šancu to zapojiť. Stožiar stačí chrániť pred bleskom. PEN je neuzemniteľný

Inak chválim vývojárov že svorkovnice sú do 35mm2 a projektantov, ktorí na VO s LED svietidlami so spínanými zdrojmi s výkonom 30W a rozfázovanou sieťou  projektujú NAYY 4x25 a prajem im aby ich denne zapájali 20 ks po dobu aspoň roka. Tak je to u nás. Čím hrubší, tým lepší :-D

Pavel Horský:
Citace: Tomas Lajtkep  12.10.2024, 17:18

Přidám se s dotazem na přiložené fotky. Máme před domem lampu VO a všiml jsem si dnes při sekání trávy, že není připojeno přizemnění, jak to většinou vídám. Myslíte, že může být protaženo někam dovnitř, že to jen není vidět? Nikdy jsem neviděl, jak je uvnitř zapojeno, proto prosím o názor zkušenější. A co ty vykukující kabely mezi dlažbou? Jaký na to máte názor?

Klasická ukázka zanedbání údržby správcem VO. Je třeba na toto poukázat na příslušném Městském úřadě. Drát FeZn10 se připojuje právě do té svorky, ze které se zřejmě vypařil. KAbeláž má být samozřejmě skrytá po terénem. Takto opravdu ne.

Ivan Polínek:
K úvodnímu dotazu, uzemnění a PEN připojena dle vašeho obrázku.
Ve stožáru použít ale správnou svorkovnici, ve které je PEN spojen se svorkou PE, která je spojená přes DIN lištu s  kostrou stožáru, který je uzemněný.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana