Může být sušička prádla v koupelně v zóně 2?

<< < (10/12) > >>

GDPR:
To není o hlazení ega. To je o hledání důvodů, proč jsou některá tvrzení praxe tak zakořeněná. Já si též nejsem do poslední chvíle jistý, jestli věci náhodou nejsou jinak. Proto se často ptám "proč". Proč něco "musí" být tak? Bohužel velmi často u toho narážím buďto mlčení. Nejspíš proto, že "na školení říkali". Anebo "protože se to tak dělá". Proč, to už nikdo neví. Je to jak Ctrl C/V u projektantů.

Vaše odpověď se mi velmi líbí. Hlavně kvůli navedení na normu pro koupelny z roku 1997, kde by snad mohla být skryta odpověď všech těch "to nejde!",   "čtěte normy!",   "sušička se do zóny 2 nedá".  O0

Jinak ano, baví mě nacházet souvislosti.

Jan Franěk:
Myslím že to bude sahat ještě více do historie, před platností norem 33 2000-7. Byla to tuším ČSN 33 2135-1 platná od roku 1990 a její předchůdkyně ČSN 37 5215. Ale ty bohužel nemám k dispozici a ke stažení na on-line také nejsou.
Matně si vzpomínám že právě paneláky měly z norem vyjímku, protože nešlo umístit pračku mimo zónu 2 kvůli velikosti koupelny. Tedy musely být všechny zásuvky v koupelnách vybaveny výstražnými cedulkami (viz můj předchozí příspěvek). Bylo to v době ochrany nulováním, pospojováním a v době bez proudových chráničů v bytové výstavbě. Zde tato omezení určitě dávala smysl.

Dnes když máme  sítě TN-S (pro hnidopichy TN-C-S  o:-) ) a proudové chrániče na všech zásuvkách, navíc modernější spotřebiče s lepší vnitřní skladbou a materiály, to určitě není tak rizikové, jako před 30 a více lety.

S tím mne ale napadá otázka, zda nejsou vlastně všechny odpovědi špatně, protože správně by mělo být to, že tam kde jsou koupelny dle norem mladších jak z roku 1997 ( nasazení PCH) nebude s umístěním pračky  do zóny 2 problém. Tam kde jsou starší instalace bez PCH, tam by bylo toto umístění bylo proti normě. I kvůli chybějícímu PCH a tedy porušení návodu výrobce, který většinou tuto ochranu předpokládá a v návodech vyžaduje.
Případně ještě přísnější, protože norma z roku 1997 ještě silně omezuje výběr el. zařízení v zóně 2 a spíše je tlačí do zóny 3. Tedy pak by platilo že zóna 2 pro sušičku není problém až od instalace dle norem mladších roku 2009 .

To jen k zamyšlení kolegové  (drinks)  (poklona)

A teď jsem zvědav na reakce a přístup kolegů  k tomuto tématu  O0 (dance) (norm)  když jsem do tématu vznesl trochu více zmatku

Jiří Kantner:
Hledání souvislostí je velmi užitečné, je to cesta k poznání.
Jinak je zajímavé,  že tenhle článek zde prošel bez další diskuze.https://elektrika.cz/data/clanky/elektrika-v-koupelnach-sprchach-a-umyvacich-prostorech?_gl=1*fexs7q*_ga*NjU4MDkwMjMzLjE2ODk1ODg1MTI.*_ga_0ML6RMN4RL*MTY5NTAxOTg3MS4xMTMuMS4xNjk1MDIwNzA2LjQwLjAuMA..
Naprostá většina koupelen v panelácích nemá skoro žádnou zónu 3.
Pokud někdo cituje starou normu, a náležitě to uvede - což se tady stalo- tak nevidím důvod to mít autorovi příspěvku za zlé.

Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk  18.09.2023, 09:11

... jsem zvědav na reakce a přístup kolegů  k tomuto tématu, když jsem do tématu vznesl trochu více zmatku.

Tento výlet do historie je správný. Máme- li posuzovat rozvody podle platných norem v době vzniku, měli bychom stejně posuzovat umístění spotřebičů do nich připojených. Problémy jsou ovšem nepřístupnost starých norem a informací v nich. Je to potřebné hlubší zamyšlení nad problémem v kontextu času

GDPR:
Citace: Jan Franěk  18.09.2023, 09:11

Myslím že to bude sahat ještě více do historie, před platností norem 33 2000-7. Byla to tuším ČSN 33 2135-1 platná od roku 1990 a její předchůdkyně ČSN 37 5215.
Už jsem je obě objednal. Na portálu norem STN je mají, tak jak dojdou, tak je prošmejdím ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana