#EH: Whitworthův závit by se u nás asi zabydlel ... (1930)

<< < (2/6) > >>

Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí  23.07.2023, 11:06

K záměně může dojít třeba u vývodek PG 13,5 a metrického M20x1,5. Tam je podobnost tak velká,  že matice PG 13,5 jde našroubovat na vnější závit M 20x1,5 - obráceně již to nejde. Závit PG patří také mezi W závity odvozené od palcových měr. Kdo se s tím nesetkává častěji a nemá to v oku, tak si nevšimne.

Pokud se nepletu, tak závity PG (Panzergewinde) se podle nějaké EN od roku 2000 nepoužívají a jsou nahrazeny metrickým závitem se stoupáním 1,5 mm

Jirka Š. Svejkovský:
Občas jsem používal metrický šroub do imperiální matky jako nerozebírateln ý spoj.

Sparky Ritchie:
Citace: Fuk Tomáš  23.07.2023, 20:29

Nevím, jak dnes, ale za mých mladých let byly všechny šrouby v technice stolních PC Whitworthovy.

Ne tak úplně – „počítačový šroubek“ je dle amerického standardu UNC, který se od Whitworthova standardu mírně, ale přeci jen odlišuje. Metrické šrouby pak do PC přišly nejpozději s 3,5" disketovou mechanikou a pokračovaly s CD-ROM mechanikou, 2,5" disky, M.2 slotem… Dnešní PC je takový závitový bastard.

Miroslav Revús:
Citace: Jiří Kantner  24.07.2023, 07:47

Pokud se nepletu, tak závity PG (Panzergewinde) se podle nějaké EN od roku 2000 nepoužívají a jsou nahrazeny metrickým závitem se stoupáním 1,5 mm

Káblové vývodky so závitom PG sa vyrábajú stále.  Používajú sa najmä do rozvádzačov (vývodka + matica).
Ale svorkovnice EU elektromotorov už majú pre vývodky narezaný Metrický závit.

Václav Třetí:
Důvod pro zavedení metrických vývodek jsem nepochopil. Jen se zase rozšířila potřeba zásob o totéž v metrickém rozměru. Již jsem se setkal s různými zlepšováky, jak řešit, že vývodka by měla být jiná než mám k dispozici. Vždy je to jen na úkor spolehlivosti a bezpečnosti. Svět se unifikuje - až na EU - která vymýšlí další a další blbosti, jak se odlišit. Vždyť je přeci nejdůležitější, aby vývodka těsnila, jaký má závit je v pricipu jedno. Jenže, když nemá kutil nebo elektrikář (v tomto případě je to totéž) tu správnou velikost a typ závitu, tak si nějak pomůže. Už jsem viděl vývodky přilepené silikonem, omorané izolačkou, pouze nastrčené do většího otvoru nebo naopak opilované jenom proto, že někdo vymyslel blbost. Akorát to bylo vždy k ničemu a k smíchu, nebezpečné, nefukční ,  jen naoko nainstalované, aby to tam bylo.

Jeden z důvodů, proč chápu brexit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana