#EH: Whitworthův závit by se u nás asi zabydlel ... (1930)

(1/6) > >>

František Tuček:
    Tušíte, jaká byla situace závitů v Československu před normalizací? Whitworthův závit byl používán, ale bez přesných informací o jeho geometrických tvarech. Byly rozdílné úhly boků a zakřivení, což způsobovalo rozdíly v šroubech a matičkách pro stejný průměr. Normalizace závitů začala v Československu v roce 1924, s použitím britské normy z roku 1903. Společnost se také snažila sjednotit závity s ostatními státy. Metrický závit byl sjednocen mezinárodní dohodou v roce 1929 a platí ve více státech. V oblasti zemědělských strojů se nadále užívá Whitworthův závit. Dočtete se o úsilí normalizace a vytvoření standardizovan ých světových závitů.

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Co pozitivního a konstruktivníh o byste doplnili k této informaci?

Václav Třetí:
Whitworthův závit se používá na mnoha místech dodnes i v "metrickém světě". Pro některé účely je vhodnější díky jiným vlastnostem, které jsou dány jeho geometrickými poměry. U nás se v elektrotechnic e používal jako závit do bakelitu ještě  na přelomu 70. a 80. let např u bakelitových vidlic 6 a 10A s přímým vývodem

Miroslav Minařík:
I přes to, že vím, o mnoha různých druzích závitů, tak v mé praxi jsem fakt zachytil jen "M". Je pravdou, že v dílnách mých předků jsem nacháze různé závitořezy a vůbec jsem netušil jejich využití ale to je už pryč.

Václav Třetí:
Na mnoha místech se Whitworth skrývá za velkou podobnost s některými metrickými rozměry. Například sklíčidla na vrtačku, která nejsou nasazena na kužel B, mívají většinou závit W1/2-20UNF, který je velice podobný jemnému metrickému M12x1,25 (závit mimo řady, ale existuje a ojediněle se používá). K záměně může dojít třeba u vývodek PG 13,5 a metrického M20x1,5. Tam je podobnost tak velká,  že matice PG 13,5 jde našroubovat na vnější závit M 20x1,5 - obráceně již to nejde. Závit PG patří také mezi W závity odvozené od palcových měr. Kdo se s tím nesetkává častěji a nemá to v oku, tak si nevšimne. Další problém je, že W závitů je více řad, které se liší vrcholovým úhlem a stoupáním. Kdysi jsme to s kamarádem nástrojařem hledali a je jich osm, kdežto metrických řad je pět a běžně používané jsou tři.

Fuk Tomáš:
Citace: Václav Třetí  23.07.2023, 09:02

Whitworthův závit se používá na mnoha místech dodnes i v "metrickém světě".
Nevím, jak dnes, ale za mých mladých let byly všechny šrouby v technice stolních PC Whitworthovy. Ovšem pak se mi do ruky dostalo PC od Siemense, a to byla teprv ta správná legrace. Nakupované standardní PC komponenty (disky ap.) měly samozřejmě Whitwortha, ale díly zkonstruované Siemensem měly závity metrické :-D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana