#EH: Whitworthův závit by se u nás asi zabydlel ... (1930)

<< < (3/6) > >>

M S:
Zaujimave, mozno generacny rozdiel. Ja mam vyrazku vzdy, ked vidim nemetricky zavit. Na brexit sa spytajte podnikajucich anglicanov, nadavaju vlavo vpravo.

Václav Třetí:
Já se osypu, když vidím, k čemu nesmyslná změna závitu vede. PG je 100 let staré, proč ho měnit, když je celosvětově zavedené, všichni na to mají nářadí, uživatelé s tím problém nemají. Mně jako elektrikáři je jedno jaký závit vývodka má, ale musí těsnit! Pokud by někdo nevymýšlel nesmyslnou změnu, nevznikaly by závady jak jsem popsal výše.

Mám dva kamarády soustružníky, mezi nimi je věkový rozdíl zhruba 20 let. Zajímavé je, že když potřebuji něco v palcových mírách se závity W, PG nebo G, tak je to bez problémů u toho mladšího. Ono je to spíše o ochotě přemýšlet, protože s těmi palcovými, pro nás nezvyklými mírami je to složitější. Generační problém to nebude.

Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí  25.07.2023, 08:42

Důvod pro zavedení metrických vývodek jsem nepochopil. Jen se zase rozšířila potřeba zásob o totéž v metrickém rozměru. Již jsem se setkal s různými zlepšováky, jak řešit, že vývodka by měla být jiná než mám k dispozici. Vždy je to jen na úkor spolehlivosti a bezpečnosti. Svět se unifikuje - až na EU - která vymýšlí další a další blbosti, jak se odlišit. Vždyť je přeci nejdůležitější, aby vývodka těsnila, jaký má závit je v pricipu jedno. Jenže, když nemá kutil nebo elektrikář (v tomto případě je to totéž) tu správnou velikost a typ závitu, tak si nějak pomůže. Už jsem viděl vývodky přilepené silikonem, omorané izolačkou, pouze nastrčené do většího otvoru nebo naopak opilované jenom proto, že někdo vymyslel blbost. Akorát to bylo vždy k ničemu a k smíchu, nebezpečné, nefukční ,   jen naoko nainstalované, aby to tam bylo.

Jeden z důvodů, proč chápu brexit.

Důvod vidím v povinném zavedení "kur...tka",  Pg jde hůře strhnout, musí ustoupit (dance)
W závity pamatuji ze železných konstrukcí, šrouby (cca.30mm klíč) utažené chlapáckým momentem, spoj držel po desítky let i v otřesech.
Dnešní M již vyžaduje pérovku.....

M S:
Ehm.. Perovka ako pruzinova podlozka jednoducho nefunguje. Overene testami, je toho plny YT. Ak ma nieco drzat vo vibraciach, jedine tmel na zavity alebo nordlock.

Petr Lánský42:
UNC a UNF jsou metrické závity, profilem a geometrií závitu. Jenom průměr a stoupání nejsou celá čísla. Whitworth má jiné úhly a jinou geometrii a je to zcela jiný závit. UNC a UNF závity tedy nejsou whitworthu ani  podobné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana