Vzpomínáte, jak se učilo zapojování stykačů?
Jan Franěk:
No, ono je to možná i o tom prostě jen trošku chtít. Vzpomeňte kdy jste se naposledy potkali s někým, kdo je mladý a zapálený pro svůj obor, jako mnoho z nás zde. Možná nejsou ti učitelé správnými vzory, či jen neumí motivovat. Těžko říct.
Škola dodá základy, na kterých pak elektrikář musí profesně vyrůst vedle někoho zkušeného. TO je nejlepší cesta. Dnes bohužel dost zatracovaná, protože se velmi často potkávám s názorem, že firmy shání jen "hotové" elektrikáře a nechce si své vlastní naučit. Většinou jde o firmy které nedostatečně motivují své zaměstnance a pak si někoho zaučí a on jim krátce na to odejde, právě kvůli pracovním podmínkám, nebo platu.
Ale to už jsme velmi daleko od tématu (dance)
Osobně jsem už v učení viděl na některých spolužácích, že logické zapojovaní stykačových kombinací, jim dělá celkem problém. Kdysi jsem zjišťoval kde kdo dělá a pamatuji si, že drtivá většina těch kteří měli s tímto zapojováním problém, skončila v oboru už pár let po vyučení. Řekněme že cca čtvrtina spolužáků jen ztratila 3,5 roku něčím, co nechápali, nebo chápat nechtěli.
Včera jsem se bavil s jedním kolegou, který měl problém pochopit stykačové ovládání světel, které přepojoval a nefungovalo mu to. Nicméně patří mezi ty kteří se nevzdávají, poradil se, kouknul na net a pak si to nakreslil na papír. Z toho pochopil obecný princip a opravil zapojení tak, aby to opět fungovalo. Ani jsem tam nakonec nemusel jezdit a jsem rád že si s tím takto poradil. Tyto zkušenosti nás formují a pomáhají nám lépe chápat a napříště si poradit se složitějším zapojením.
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 16.08.2023, 12:42
Osobně jsem už v učení viděl na některých spolužácích, že logické zapojovaní stykačových kombinací, jim dělá celkem problém. Kdysi jsem zjišťoval kde kdo dělá a pamatuji si, že drtivá většina těch kteří měli s tímto zapojováním problém, skončila v oboru už pár let po vyučení. Řekněme že cca čtvrtina spolužáků jen ztratila 3,5 roku něčím, co nechápali, nebo chápat nechtěli.
Ti co nezůstali v oboru většinou šli studovat daný obor proto, že to bylo přání rodičů, nebo dříve (za totality) se jinam nemohli (z pol. důvodů) dostat. Někteří se pak složitými cestičkami života dostali k tomu, co je jim milé a baví je, čímž jsou pak užiteční. Každý, kdo dělá to, co ho baví nemá problém se doučit, co neumí a profesně roste. Na obranu všech 15-letých je třeba říci, že se dobře rozhodnout v tomto věku, co bych chtěl dělat celý život je složité. V tom bohužel zapracovala negativním způsobem totalita, kdy došlo k přetrhání rodinných vazeb a klanů. Do té doby bylo zvykem, že pekařův syn byl zase pekař ... Děti měly vzor v rodičích, mnohdy přebíraly rodinnou firmu. To se narušilo a dnes se dostavují následky.
Jan Palička:
Citace: Jan Franěk 16.08.2023, 12:42
Škola dodá základy, na kterých pak elektrikář musí profesně vyrůst vedle někoho zkušeného. TO je nejlepší cesta. Dnes bohužel dost zatracovaná, protože se velmi často potkávám s názorem, že firmy shání jen "hotové" elektrikáře a nechce si své vlastní naučit. .
A bodejť by chtěli, když podle metodických pokynů MPSV je správný postup přípravy provádění praktické výuky žáků ve firmách tento:
▪ Seznámení firmy s hlavními právními, kurikulárními dokumenty (nejen s Tematickým plánem odborného výcviku, ale i s jeho integrací a vazbami s jednotlivými vzdělávacími oblastmi ve školním vzdělávacím programu), metodickými a didaktickými postupy pro realizaci praktického vyučování žáků na jejím pracovišti.
▪ Dojednání konkrétních oborů středního odborného vzdělávání, ročníků a počtu žáků, pravidel jejich výběru pro zapojení do praktického vyučování realizovaného ve firmě včetně harmonogramu.
▪ Dojednání konkrétních znalostí a dovedností, které jsou v ŠVP definovány jako výsledky/cíle vzdělávání, které bude zajišťovat právě firma.
▪ Připravení a odsouhlasení Tematického plánu odborného výcviku/praxe.
▪ Podepsání písemné Smlouvy o obsahu, rozsahu a podmínkách praktického vyučování.
▪ Jmenování hlavního instruktora firmou, jmenování koordinátora spolupráce/učitele školou.
▪ Proškolení instruktorů praktické výuky u zaměstnavatele, především z hlediska pedagogických
a didaktických kompetencí.
▪ Dojednání způsobu hodnocení žáků, evidence jejich účasti na pracovišti, pojištění, doprava, stravování žáků během odborného výcviku/praxe atd.
▪ Vyřešení finančních a daňových otázek.
▪ Příprava pracoviště pro realizaci praktického vyučování.
▪ Seznámení žáků a jejich rodičů s nabídkou a podmínkami praxe, výběr žáků, prohlídka pracoviště.
▪ Povinná školení žáků, povinné zdravotní prohlídky dle pracovně právních požadavků.
▪ Realizace praktického vyučování v souladu s nastavenými standardy (RVP/ŠVP).
▪ Pravidelná komunikace firmy a školy
Jdete do toho? Asi ne, že. Nedivím se, já bych taky nešel
Jan Bocek:
Citace: Jan Palička 16.08.2023, 13:59
A bodejť by chtěli, když podle metodických pokynů MPSV je správný postup přípravy provádění praktické výuky žáků ve firmách tento:
.......edit: to je fakt aktuální metodický pokyn MPSV ?
Jdete do toho? Asi ne, že. Nedivím se, já bych taky nešel
Také bych nešel.
A to jsem na odborné škole učil předmět Elektrická měření celých 35 roků externě.
A v elektro údržbě jsem měl na starostí "koordinátora" mezi učilištěm a provozovatelem .
Ale jsem 22 roků v důchodu a tak se přestávám divit i takovým Metodickým pokynům.
I dříve byly mezi oběma subjekty smlouvy. Jeden oddíl byl ekonomicko právní a druhý profesně odborný.
Je faktem, že kdo chtěl učit na učilišti externě, tak musel mít pedagogické minimum. Tehdy 2 roky dálkově. Ale že by patroni (instruktoří) učňů ve firmě museli být vyškolení pedagogicky a
didakticky, tak to bych asi nikoho nenašel i přesto, že za vedení učňů dostávali příplatek. Ten ale platila firma ne škola. A celkem logicky, pokud chtěla mít příliv nových kvalifikovanýc h pracovníků...
Učni ve firmě byl a bude vždy problém. Hlavně z pohledu BOZP. Je faktem, že něco by se měli naučit a osvojit. Také poznat, jak to v pracovním kolektivu funguje. Jinak to také byla levná pracovní síla na pomocné práce. Problém vždy byl najit tu rovnováhu.....
Zase ukázka, jak lehce se zamění prostředky a cíle.
Václav Třetí:
Citace: Jan Bocek 16.08.2023, 17:24
Zase ukázka, jak lehce se zamění prostředky a cíle.
Metodický pokyn je kouzelná snůška právnických kliček, která odradí každého. To sepisoval někdo, kdo snad nebyl při smyslech. Přesně to definoval Honza Bocek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana