Vzpomínáte, jak se učilo zapojování stykačů?
Miroslav Revús:
Aby som sa pridal k téme:
Na strednú som chodil v osemdesiatych rokoch.
Elektriku som za na učilišti začal učiť až v druhom ročníku. Prvý bol zameraný na obrábanie kovov. Preto dnes viem robiť aj so sústruhom.
Hoci som ako maturant mal výrazne menej praxe, než trojročáci, majstri odborného výcviku boli odborníci. Prešiel som výrobou rozvádzačov, zapájaním stykačov, výstavbou vonkajších vedení aj elektrickými inštaláciami objektov.
Špeciálne v dielni určenej na zapájanie stykačov nám majster po úspešnom zapojení zvykol vyrobiť poruchu bez nášho vedomia a my sme museli hľadať, prečo to nefunguje. Výborná škola analytického myslenia. My sme ho za to síce neznášali, ale teraz to oceňujem :-)
Keď sa 14 ročný chalan správne rozhodne, baví ho to celý život. Ja som sa rozhodol správne. Možno aj preto som sa až do maturity zúčastňoval celoštátnych súťaží žiakov energetických učilíšť a väčšinou som sa umiestnil na medailovej priečke.
Dnes je to výrazne inak. Študenti majú malý záujem, lebo pracovný nástroj elektrikára nie je iba mobil a počítač a zamestnávateli a nepovažujú elektrikárov za dôležitých. Je to vidieť aj na mzdovom ohodnotení. Ani vysoká škola nie je zárukou výrazne vyššieho príjmu.
Schopných mladých elektrikárov je málo a bude ich menej. A potom to vypukne .... (dance)
Dan Lukes:
Hezke nostalgicke vzpominani, ale ta doba je proste pryc. Dneska uz nikdo nebude kombinovat slozitejsi ovladaci logiku z rele a stykacu. Dneska tam na ovladaci logiku bude mikroprocesor a stykace budou zajistovat opravdu ciste jen to vlastni spinani. A opravdu kvalitni navrh se pozna tak, ze alespon tu ochranu aby se stykace "nepotkaly" zajisti poctive mechanicke kontakty, bezne konstrukce se spolehnou na bezchybnost povelu toho mikroprocesoru ...
A k podobnemu vyvoji doslo v mnoha oborech.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. (JDC)
Miroslav Revús:
Vývoj nezastavíš, to je pravda.
Ale na ovládanie jednej cirkulárky pomocou tlačidiel nebudem predsa dávať PLC.
Na schodiskovú kombináciu vypínačov v chate nebudem využívať KNX domácu automatizáciu.
Stále ide o elementárne znalosti, bez ktorých to nejde. Najmä pri takýchto jednoduchých veciach sa pozná, "zač je toho loket?".
Je neuveriteľné množstvo elektrikárov, ktorí nezvládajú zapojenie vypínačov 6+7+6 alebo zapojenie stykačov Y/D.
Václav Třetí:
Citace: Miroslav Revús 18.08.2023, 07:16
Je neuveriteľné množstvo elektrikárov, ktorí nezvládajú zapojenie vypínačov 6+7+6 alebo zapojenie stykačov Y/D.
Je smutné, že takoví jsou - není jich málo a ještě smutnější, že mnozí z nich se to právě snaží maskovat použitím nesmyslně složitých zařízení.
Dan Lukes:
Citace: Miroslav Revús 18.08.2023, 07:16
Je spousta jednoduche elektrikarske prace, kterou zvladnou a na uziveni jim to staci. No a s necim tak odborne komplikovanym jako je Y/D klienta proste odkazi na vzdelanejsi kolegu.
Uvedomuju si, ze prave stouram klackem ve vosim hnizdu - ale - "echt elektrikar" o kterych se tu mluvi se spoustu let pripravoval. Studovat musi prakticky neustale. Logicky si vsechen ten cas a svoji odbornost chce nechat zaplatit. Navic je vytizeny resenim odborne slozitych problemu, ktere i jeho samotneho vic bavi. Na druhe strane je zakaznik, ktery casto potrebuje zcela trivialni vec - vymenit prastarou zasuvku s vyhorelejma kontaktama za jinou. Nebo bily vypinac v predsini za hnedy, neb ta jde manzelce lip k botam. Ci jinou podobnou drobnost. Na to nepotrebuje elektrikare, co zvladne 6+7+6. A ktery ma cas nejdriv za tri mesice. A casto se netaji tim, ze takovahle vec pro nej neni zajimava a udela ji jen kvuli penezum, kterych logicky tedy nemuze byt malo.
Takze klient sahne po elektrikari, ktery se neucil moc dobre uz ani na skole, o dalsim vzdelavani ani nemluve, co to je Y/D netusi, ale vymenit zasuvku nebo zapojit ten nejednodussi vypinac zvladne. Sfoukne to pozitri a vezme si par korun.
Jasne, ze by bylo lepsi, kdyby kazdy elektrikar byl spickou ve svem oboru. A aby takovych elektrikaru bylo dost, aby se na jejich sluzby nemuselo cekat mesice. A kdyby zivotni uroven vsech lidi byla vyssi, takze by je nemeli problem adekvatne zaplatit.
Ale uz je hodne hodin. Dost pohadek. Zijeme v realnem svete.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana