Musí být proudový chránič pro nabíječku kol?
Milan Hudec:
Citace: Peter Lovacký 27.05.2023, 10:43
Podobné reakcie som čakal, i preto som napísal že
O úrovni bezpečnosti v stave poruchy siete alebo spotrebiča píšete vy, nie ja...
Ja píšem o stave v normálnej prevádzke, no vidím že k tomuto sa nechce nikto vyjadriť..
Takže sa opýtam rovno:
Jaké neprijateľné riziká vidíte v normálnej prevádze od pripojeného vyhovujúceho spotrebiče vo vyhovujúcej TN-C..?
O stavoch typu "keby-by" nepíšem nič,..tie sú celkom od zmyslu môjho príspevku...
Tak ve vámi definovaném normálním stavu bychom mohli v klidu vypustit i pojistky...... .
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 27.05.2023, 13:57
Tak ve vámi definovaném normálním stavu bychom mohli v klidu vypustit i pojistky...
(jednicka)
Peter Lovacký:
Normálny stav = splnené minimálne požiadavky noriem na bezpečnosť,..
Tým smerom sa ale debata neuberá, a ja som svoje pripomienky k téme už vyčerpal...
Jan Franěk:
Citace: Peter Lovacký 27.05.2023, 15:26
... a ja som svoje pripomienky k téme už vyčerpal...
No, docela se mi ulevilo (drinks)
Miroslav Revús:
Citace: Peter Lovacký 27.05.2023, 07:50
Povinnosť chrániča súvisí predovšetkým s EI,.. nabíjačka i ostatné spotrebiče pripájané do siete TN musia byť vo vyhovujúcom stave rovnako bezpečné aj vo vyhovujúcej TN-C
To je pravda. Ja mám doma tiež TN-C sústavu a k nej pripojené všetky domáce spotrebiče. Vyžaduje to však zvýšenú kontrolu spotrebičov a nekompromisné odstránenie každého poškodeného kusu. Ale to by malo platiť aj pri TN-S.
To však nemení nič na tom, že hoci je prúdový chránič súčasťou inštalácie, primárne neslúži na ochranu samotnej inštalácie, ale na ochranu ľudí, ktorí do tej inštalácie pripájajú spotrebiče často aj v nedefinovateľn om stave bezpečnosti.
Dá sa to pochopiť aj z textu z 4-41:2019, ktorý sa prakticky v nezmenenej podobe prenáša už z vydania z roku 2000.
Citace
415.1 Doplnková ochrana: prúdové chrániče (RCD)
415.1.1 Použitie prúdových chráničov (RCD) s menovitým rozdielovým vypínacím prúdom nepresahujúcim 30 mA sa v striedavých sieťach uznáva ako doplnková ochrana v prípade zlyhania prostriedku na základnú ochranu a/alebo prostriedku na ochranu pri poruche, prípadne pri neopatrnosti používateľov.
Základná ochrana zlyhá najčastejšie na pripojenom spotrebiči, ochrana pri poruche detto a neopatrnosť používateľov sa opäť najčastejšie prejaví na pripojenom spotrebiči a jeho napájacej šnúre.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana