Musí být proudový chránič pro nabíječku kol?
Jiří Kantner:
Myslím že na použití chrániče panuje shoda, nicméně zůstává otázka jestli typ A nebo B.
Mnohde výrobci doporučují chrániče B právě pro nabíjecí stanice elektrovozidel: Nicméně pokud vím, elektrokola se nabíjí povětšinou maximálním napětím 48V DC, což je s výjimkou zvlýště nebezpečných prostor napětí bezpečné.
Jan Franěk:
No, ono to není vždy jednoznačné ani u nabíječek elektroaut. Pokud je nabíječka vybavena hlídáním unikajícího proudu (viz přesné podmínky v normě) postačuje PCH typu A (norm)
To jsem ale u jiných výkonů. Co se týká ekol, jistě postačuje typ A. Tedy prozatím jsem u žádné z nabíječek pro kola nezaznamenal požadavek na PCH typu B a to se snažím poctivě číst návody.
Ale to jsem opět u toho, že podmínky pro připojení konkrétní nabíječky, by měl určit výrobce toho zařízení.
Bohužel tazatel prozatím nereaguje a tak nemáme podrobnější informace k jeho tématu a jen stále "kroužíme okolo" tohoto tématu, pouze ve všeobecné rovině.
Martin Babrňák:
no vzhledem k tomu, že v té nabíječce bude s největší pravděpodobnos tí spínaní zdroj, který může (i nemusí) generovat určitou složku DC zpět do sítě tak bych volil variantu chrániče B. Jeden nikdy neví kolik dalších zařízení za tím chráničem toto bude dělat (pokud vezmeme v úvahu, že to bude do zásuvky) a i kdyby bylo jen toto zařízení za svým vlastním chráničem tak neznáme velikost oné DC složky a jak moc ovlivní cívku chrániče. Je možné, že výrobce již počítá, že se jedná o chránič typu B.
Jeho instalací se podle mě nic nezkazí a rozdíl ceny asi těžko někoho zruinuje.
Jiří Schwarz:
Citace: Jan Franěk 29.05.2023, 11:19
... Tedy prozatím jsem u žádné z nabíječek pro kola nezaznamenal požadavek na PCH typu B a to se snažím poctivě číst návody.
...
Pokud jde o různé nabíječky a podobná zařízení provedená jako přenosný spotřebič, dovolím si tvrdit že často v textu narazíme na něco ve smyslu že se může připojit do zásuvky, která odpovídá národním bezpečnostním požadavkům.
Protože to 1 výrobce nechá "zadeklovat" pod několika značkami a prodává se to do poloviny světa
Jiří Kantner:
Tady už vymýšlíme coby kdyby...
něco jiného je přístroj který používá člověk doma a něco jiného instalované zařízení ve veřejném prostoru kde se tohle zařízení dříve či později potká s nějakým vandalem.
Kutilů co vezmou do ruky kapesní nožík a budou se snažit podívat se proč zrovna jejich kolo přístroj nechce nabít se časem asi pár najde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana