Je slaněný vodič vhodný k napájení podružného rozvaděče?
Karel Bělohlávek:
Citace: GDPR 28.02.2023, 14:40
ČSN EN 50565-1
Flexibilní kabely nesmějí být instalovány v omítce.
Dobře. Tak jenom pod omítkou. Toto použití je ostatně zmíněno v původním dotazu, viz níže.
Citace: Pavel Kacirek ml. 27.02.2023, 21:09
U jednoho z výrobců (Lapp kabel) je psáno, že HRN07 je vhodný i pro pevnou instalaci.
Výrobce jsem kontaktoval a potvrdili mi, že k pevné instalaci je vhodný, dokonce i pod omítku.
Leč.
Přímo součástí odpovědi výrobce bylo také doporučení kabelu s pevným jádrem.
Jen pro doplnění:
ČSN 33 2130 ed.3, čl. 3
vedení uložené pod omítkou
zapuštěné elektrické vedení, uložené v drážce ve stavební konstrukci a zakryté omítkou o tloušťce minimálně 10 mm
vedení v omítce
zapuštěné elektrické vedení, zcela uložené ve vrstvě omítky a nenarušuje stavební konstrukci např. drážkou
Je tedy otázkou, zda se jedná o stejnou terminologii, kterou používá ČSN EN 50565-1. Jestli v tomto případě není myšlen pouze obecný kontakt pláště kabelu s omítkou. Přeci jen je to překlad evropské normy.
V obecných požadavcích části 4 (bezpečnost) je také uvedeno následující:
Trvání přijatelných vlastností určitého typu kabelu závisí na způsobu použití, instalaci nebo elektrickém zařízení a také na konkrétní kombinaci vlivů vztahujících se k nim. Např. trvanlivost přijatelných vlastností potřebných pro kabely použité v pevných instalacích pro distribuci elektrické energie v budovách je větší než trvanlivost flexibilních kabelů.
Jiří Schwarz:
Citace: Karel Bělohlávek 28.02.2023, 12:50
Dá se za "uložení v ochranném krytu" považovat i pevné uložení pod omítkou nebo v omítce?
...
Tady se trochu liší názory výrobců, ne všichni doporučují (schvalují) měkčené PVC do vápenné omítky
Jan Palička:
Citace: Jiří Schwarz 28.02.2023, 16:39
Tady se trochu liší názory výrobců, ne všichni doporučují (schvalují) měkčené PVC do vápenné omítky
CYKY má obal také z měkčeného PVC. Rozdíl je v typu změkčovadel a přidání aditiv zajišťujících UV odolnost
Jan Franěk:
Koukám do katalogu a kabel HRN07 je guma. Tak ten bych se osobně velmi bál uložit do omítky, byť by mi to výrobce dovolil. Už jsem viděl gumu "sežranou" v omítce.
Osobně bych s tímto kabelem asi neměl problém, pokud by byl uložen v celé délce v trubce, aby se nechal v případě potřeby vytáhnout. Z praxe totiž víme, že plastový kabel časem ztvrdne, ale drží dobře pohromadě. V extrémních případech pak některé starší PVC izolace na kabelech při pokusu o ohnutí praskají, ale stále pevně na vodičích drží. Zestárlý gumový kabel se naopak oproti tomu drolí a každý pohyb s takovým vodičem znamená že se velký kus vodiče odhalí až na živou část. Ano, trvá to desítky let, ale chemické látky v omítce to mohou urychlit.
Tolik tedy z praxe, bez hledání článků norem.
Osobně nejsem úplným fanouškem takových řešení. Přijde mi moc krkolomné a zbytečné ztrácet čas nestandardním řešením, kde musím pracně hledat argumenty proč to takto udělat, když k tomu mám jen malý důvod. Každý RT se s tím bude muset nějak poprat a pročítat normy, jestli je to OK a velká část s tím prostě bude mít problém. S kabely CYKY se v průřezech používaných u RD pracuje dobře a jejich vlastnosti jsou lety ověřeny, jak z pohledu zatížitelnosti, tak jeho chlazení v omítce. Domnívám se, že gumový kabel by omítka třeba tak dobře "nechladila".
Většinou pro podružný rozvaděč v RD, postačuje kabel 5x4mm, nebo 5x6mm a to nejsou kabely, se kterými by byl jakýkoliv problém z pohledu neohebnosti a jiné práce. Praxe ukazuje, že standardní řešení bývají ta nejsnadnější a často i nejlevnější. Je s nimi minimum problémů nejen při revizích, ale i z pohledu dlouhodobého bezporuchového provozu. A u toho bych asi zůstal.
Milan Hudec:
Výběr materiálů souvisí se životností, uvádíte toto v projektech, či ve smlouvách?
Stoletému bezdětnému důchodci je taknějak jedno, jestli šnůra zpuchří za 20 či 30 let.
Stejně tak dimenzování:
Např.šíleně přetěžovaná 3x1,5 30A bude za několik málo let na tom obdobně coby 3x4 za 40 let........... .....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana