Je slaněný vodič vhodný k napájení podružného rozvaděče?

<< < (5/5)

Jan Franěk:
Ano, v podstatě se všichni shodují na tom, že slaněný vodič mezi rozvaděči není problém. Celkem i na tom, že není problém, pokud by kabel na který se tazatel odkazuje, byl uložený v trubce, nebo obdobným způsobem.

Tedy definujme možné komplikace a problémy, tedy pro a proti. Když tak to můžete kolegové doplnit:
pro
- s gumovým kabelem se dělá o něco lépe
- myslím že vychází i o něco málo lepší zatížitelnost
proti
- vyšší cena řešení
- nutnost uložení do trubky = více práce = opět dražší
- nutnost "ošetřit" konce vodičů dutinkami = vícepráce
- pravděpodobně nižší životnost tohoto řešení
- zas tak velký rozdíl v náročnosti práce oproti CYKY kabelu nevidím
- někteří RT s tím mohou mít problém
- riziko poškození kabelu - vápno a další chemie ve stavebních hmotách, nebo při malování a atd.

Dále si nejsem jist tím, jak to bude ohledně ochrany před přepětím, protože jsem o tomto řešení prozatím nepřemýšlel, tedy neznám vlastnosti toho kabelu, vzhledem k jeho vhodnosti a použití ke svodičům přepětí a tak podobně.

Když se podívám na tento rychlý seznam, nemám prostě moc důvodů k tomu, opouštět standardní řešení CYKY kabelem.  Nebo je tady některý z kolegů který to vidí jinak? Jen pro pořádek - neříkám že to nejde, jen nechápu proč si to komplikovat, když k tomu nevidím jediný rozumný důvod, spíš naopak. Najdete kolegové alespoň jediný důvod, který by můj názor změnil?

Peter Munka:
Citace: Jan Franěk  02.03.2023, 11:26

Když se podívám na tento rychlý seznam, nemám prostě moc důvodů k tomu, opouštět standardní řešení CYKY kabelem.  Nebo je tady některý z kolegů který to vidí jinak? Jen pro pořádek - neříkám že to nejde, jen nechápu proč si to komplikovat, když k tomu nevidím jediný rozumný důvod, spíš naopak. Najdete kolegové alespoň jediný důvod, který by můj názor změnil?

Hlavny dovod je rekonstrukcia trvalo obyvaneho objektu, kde nie je priechodne rozsekat viac, nez je nutne. Na priepojenie rozvadzacov bude aspon CYKY 5 x 6, to znamena dodrziavat polomery ohybu. Riesenie s rurkou a CYA vodicmi alebo kablom bez pevnych vodicov znamena mensiu pracnost, nie vacsiu.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana