Je slaněný vodič vhodný k napájení podružného rozvaděče?
Peter Munka:
Iny kraj, iny mrav, tusim Grecko, Taliansko a USA maju casto tahane lankove vodice v plastovej chranicke.
Sam mam za elektromerom radove svorky a odtial pokracujem 5 x CYA 10mm2 v kopoflexe 32mm do bytovej rozvodnice. Na oboch koncoch nalisovane dutinky, ziadny problem, mam aj reviziu.
Václav Třetí:
Citace: Jan Franěk 01.03.2023, 06:45
Koukám do katalogu a kabel HRN07 je guma. Tak ten bych se osobně velmi bál uložit do omítky, byť by mi to výrobce dovolil. Už jsem viděl gumu "sežranou" v omítce.
H07 RN-F odpovídá CGSG a ten do styku s omítkou resp. vápnem nepatří.
Před časem jsem se setkal s kuriosní závadou celoelektrické ho sporáku. Ve sporáku měl být zkrat. Jaké bylo překvapení, když jsem po odtažení sporáku zjistil zkrat v přívodním kabelu v místě vyvedení CGSG z trubky od sporákového spínače do prostoru za sporák. Asi 10 cm dlouhý kus vycházející z trubky byl přebílený a z toho důvodu úplně rozpadlý, vysušený vápnem. Rozpadlý byl nejen plášť, ale také izolace samotných vodičů. Zbytek kabelu v trubce byl v pořádku.
Další zkušenost s kabely CGSG je jejich nestálost vlivem různých forem mastnoty. To, že reagují na ropné produkty, naftu, motorové a převodové oleje se mezi elektrotechnik y ví. Ovšem úplně stejné škody na nich způsobují rostlinné oleje používané ke smažení a fritování. Jejich vlivem kabely nabobtnají a změknou až do mazlavého stavu. Fritézy pro domácnost mívají přívodní flexošňůru CYSY, ovšem u průmyslových bývá někdy guma. Dokonce jsem se setkal i s rozleptaným přívodním kabelem ke sporáku v domácnosti, kde se neustále dělaly všechny možné obalované pochutiny smažené na pánvi (a hospodyně kuchyň příliš v čistotě neudržovala).
Milan Hudec:
07=TG
Kvita Ladislav:
Citace: Milan Hudec 02.03.2023, 07:58
07=TG
Nepochybně ano, ale porovnám-li současné provedení "07" s provedením "TG" a "SG" před nějakými třiceti léty, vůbec se nedivím tomu tvrzení, které tady padlo, že 07=SG
Jiří Kantner:
Omítky mívají vždy alkalickou reakci a intenzita působení tohoto alkalického prostředí je úměrná okolní vlhkosti.
Pryž je materiál který dokáže odolávat zásaditému i kyselému prostředí ale protože tato odolnost je závislá na příměsích a stabilizátorec h není to obecná vlastnost na kterou se lze spolehnout. Záleží jaké vlastnosti deklaruje výrobce. Jinak gumový kabel uložený v trubce ve zdi dokáže přežít se slušnými izolačními vlastnostmi velmi dlouho, protže je to místo s malými výkyvy teplot, bez UV světla a téměř konstatní vlhkostí. A pokud ten kabel nebude teplotně přetěžován nadměrným proudem, není se čeho bát.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana