Je slaněný vodič vhodný k napájení podružného rozvaděče?

<< < (2/5) > >>

Tomáš Žabka:
Já osobně bych ohebný kabel tak striktně neodsuzoval, jsou určité aplikace kde se prostě s pevným nedostanete a pokud se kouknete do 33 2000-5-52 ed.2 521.9 tak i norma to připouští.

Nedávno jsem řešil problém protažení silového kabelu 5x10 nějakým kanálem nebo šachtou byly tam asi dvě nebo tři zatáčky. Navrhl jsem CYKY 5x10, ale každému montérovy je jasné, že 5x10 prostě přes 2-3 rohy neprotáhne, takže H07RN-F 5x10 je jediná možnost to jsem napsal do výkresu jako "option". Montéři vědí co jde a co už nejde :-) .

Na "blízké propojení dvou rozvaděčů používám NSGAFOU ten samozřejmě volně byt nemůže, ale pokud je mechanicky chráněn tak to jde.

GDPR:
Citace: Tomáš Žabka  28.02.2023, 10:59

Já osobně bych ohebný kabel tak striktně neodsuzoval, jsou určité aplikace kde se prostě s pevným nedostanete a pokud se kouknete do 33 2000-5-52 ed.2 521.9 tak i norma to připouští.

Ono je ale potřeba to číst celé ...

Citace

521.9 Použití ohebných kabelů a šňůr1
1 POZNÁMKA K TÉTO NORMĚ Viz též NA.3.

NA.3 Připojování elektrických předmětů

Tomáš Žabka:
Určitě. Proto jsem to přečetl a dávám jen to co je relevantní  :).

Karel Bělohlávek:
Citace: Martin Kurka  28.02.2023, 08:52

Takže mě osobně z toho vyplývá, že je-li uložen slaněný kabel v celé své délce v ochranném krytu poskytujícím mechanickou ochranu, pak může být použit i pro pevnou instalaci.
(A pevný kryt pak musí mít krytí mechanickou ochranu IK podle vlivů prostředí).

Dá se za "uložení v ochranném krytu" považovat i pevné uložení pod omítkou nebo v omítce?

Citace: Pavel Kacirek ml.  27.02.2023, 21:09

U jednoho z výrobců (Lapp kabel) je psáno, že HRN07 je vhodný i pro pevnou instalaci.
Výrobce jsem kontaktoval a potvrdili mi, že k pevné instalaci je vhodný, dokonce i pod omítku.
Leč.
Přímo součástí odpovědi výrobce bylo také doporučení kabelu s pevným jádrem.

Bylo to doporučení nějak zdůvodněno?

GDPR:
Citace: Karel Bělohlávek  28.02.2023, 12:50

Dá se za "uložení v ochranném krytu" považovat i pevné uložení pod omítkou nebo v omítce?

ČSN EN 50565-1
Citace

4.4 Flexibilní kabely
4.4.6 Flexibilní kabely nesmějí být instalovány v omítce.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana