Jak vybrat SSR pro spínání LED osvětlení?

<< < (4/6) > >>

Martin Syr:
Pane Fraňku, problém je, že výrobci zdrojů tyto informace běžně neposkytují. U SSR někde nějaké info je, někde je to ale bída.

Zkoušel jsem proto zde získat zkušenosti od někoho, kdo už s tím má zkušenosti, něco více o tom ví, případně o nějaké nasměrování s obvyklými hodnotami.

Zajímají mě nejnižší hodnoty a vlastnosti SSR, které by vyhovělo. Cena je až druhotná, ale dá se říci, že když mechanické relé od Omronu stojí 200 Kč, tak za jiné lepší řešení se dá připlatit několik stovek, ale připlácet několik tisíc na 1ks už za to nestojí.

Teco má dobře řešené výstupy, jinde to je ale horší a pak jsou z toho slepené relé.

Do nikoho nekopu, naopak jsem zaznamenal rýpání ve stylu odpovědi na otázku k dimenzi SSR:
1. Vymýšlím nesmysly.
2. Je to bastl.
3. Mám si tam dát vypínač.
Nerozumím ani, jak může dimenzování SSR souviset se získáním signálu od tlačítka a s kabelem ke světlu. To by vedlo akorát k tomu, že tady bude spoustu příspěvků, které nesouvisejí s tématem a původní téma zůstane nevyřešené.
Ptal jsem se tedy, např. proč je to nesmysl. - To snad není kopání do kolegy.

Jan Franěk:
Psal jsem o tom, že rozdíl náběhového proudu, může být v rozmezí desítek Ampér, dle zvoleného zdroje. Kolega Kurka šel ještě dál a ukázal vám, že to mohou být dokonce i stovky Ampér rozdílu.
Jak tedy máme pomoci s výběrem relé, když neznáme vstupní parametry. VLožte sem konkrétní zdroj, aby se to mohli kolegové pokusit dohledat, nebo rovnou kontaktujte dodavatele, aby vám tyto informace poskytl. Osobně jsem na stavbách mnohokrát řešil výměnu zdrojů jen kvůli tomu, že dodavatel nechtěl poskytnout podklady a ty byly pro návrh a řízení velmi důležité. I proto jsem si například oblíbil zdroje MW, kde dokážu v katalogu dohledat všechny potřebné informace. Nicméně po telefonickém dotazu, jsem obdržel podklady třeba i od firmy Philips, Osram a podobně. Tedy to většinou nějak jde zjistit.

Po tomto kroku, může následovat další krok a to výběr vhodného relé. Jen doporučuji potom počítat minimálně s 30-40% rezervou, což je jakási záruka dlouhodobého spolehlivého provozu.

PS: Ta odpověď s vypínačem vůbec nebyla mimo. váš plán jsem se dozvěděli až poté, tedy to také považuji za legitimní a správnou odpověď, na otázku a v té době dostupné informace.
Navíc každá podobná diskuse je vlastně taková jednoduchá sociální síť, kde musíte očekávat různé reakce. S tím se musíte smířit a povznést se nad to. Jinak to prostě nejde

Martin Syr:
Citace: Martin Kurka  25.02.2023, 18:29

Jestli chcete dimenzovat SSR relé na jakýchkoliv 6 LED žárovek, dostanete se k nárazovému proudu třeba 900A. Což je jak ekonomický, tak reálný nesmysl, jít cestou takového dimenzování mezního špičkového proudu SSR relé.
Už jen proto, že u kvalitních LED žárovek bude rozběhový proud šestice třeba jen 16A...
Záleží kdo a jakou LED žárovku do svítidla namontuje - pak to je hned vše úplně jinak.

Kvalitní kontaktní spínače pro kondenzátory a LED zdroje mají předkontakt se sériovým odporem. Po přitažení hlavního kontaktu se sériový odpůrek překlene.

(Tím se můžete inspirovat u SSR relé, dát dvě paralelně, hlavní zpožděné o cca 0,2sec před pomocné předřadit odpor, který  bude hlavním SSR překlenut spolu s předzapínající m pomocným SSR. Obě relé pak lze dimenzovat na malé proudy.)

Druhá možnost je sériová tlumivka. Ale zde se musí kontolovat impedance vypínací smyčky a v případě nevyhovění doplnit obvod o slabší jištění. Tlumivka může být jak tlumivka pro frekvenční měniče, rázová oddělovací tlumivka pro přepěťové ochrany, nebo odrušovací NF tlumivka či celý odrušovací filtr. Malá tlumivka je výhodná jak pro SSR relé tak i pro jakýkoliv kontaktní spínač. Omezení rozběhového proude s též příznivě projeví ve zvýšené životnosti LED žárovek co se týče odolnosti na zaručený počet zapínacích cyklů.

Třetí možnost je speciální SSR s fázově řízeným měkkým rozběhem.

A obecně SSR relé se spínáním v nule napětí též z principu sníží náběhový proud.

Jak vidíte, rady o použití obyčejného laciného vypínače, nebo speciálního spínače LED žárovek měly něco hodně hodně zdravého do sebe a nebyly až tak od věci, jak si myslíte.

To jsou velmi zajímavé přínosné informace. Nepočítám tedy s noname zdroji.

Dá se říci, jak moc se na dimenzování projeví SSR se spínání v 0?

Pokud má být světlo ovládáno nějakým systémem, tak to nelze provést vypínačem.
Navíc se domnívám, že těch 900A nebo i méně tomu "obyčejnému lacinému" vypínači také neprospěje, resp. bych čekal, že se bude potýkat se stejným problémem jako obyčejné mechanické relé, pokud mi něco neuniká.

Jan Franěk:
Citace: Martin Syr  25.02.2023, 19:24

Navíc se domnívám, že těch 900A nebo i méně tomu "obyčejnému lacinému" vypínači také neprospěje, resp. bych čekal, že se bude potýkat se stejným problémem jako obyčejné mechanické relé, pokud mi něco neuniká.

Ano 900A je mnoho. Nicméně většina vypínačů renomovaných výrobců, je dnes označena například 10AX, což znamená 10 Amper ustáleného proudu a to X znamená že zvládá i větší kapacitní zátěž, tedy velké spínací proudy. Je i několik výrobců, které mají vypínače značené 16AX.

Jinak, to že relé spíná v O, neznamená že zvládá cokoliv. Jen se jeho odolnost násobně zlepšuje. Například jsem řešil dva moduly, které byly na shodný proud, nicméně ten se spínáním v O, si poradil se zhruba 3-4x silnější záteží. Tedy v tomto konkrétním případě.

Martin Syr:
Citace: Jan Franěk  25.02.2023, 19:17

Psal jsem o tom, že rozdíl náběhového proudu, může být v rozmezí desítek Ampér, dle zvoleného zdroje. Kolega Kurka šel ještě dál a ukázal vám, že to mohou být dokonce i stovky Ampér rozdílu.
Jak tedy máme pomoci s výběrem relé, když neznáme vstupní parametry. VLožte sem konkrétní zdroj, aby se to mohli kolegové pokusit dohledat, nebo rovnou kontaktujte dodavatele, aby vám tyto informace poskytl. Osobně jsem na stavbách mnohokrát řešil výměnu zdrojů jen kvůli tomu, že dodavatel nechtěl poskytnout podklady a ty byly pro návrh a řízení velmi důležité. I proto jsem si například oblíbil zdroje MW, kde dokážu v katalogu dohledat všechny potřebné informace. Nicméně po telefonickém dotazu, jsem obdržel podklady třeba i od firmy Philips, Osram a podobně. Tedy to většinou nějak jde zjistit.

Po tomto kroku, může následovat další krok a to výběr vhodného relé. Jen doporučuji potom počítat minimálně s 30-40% rezervou, což je jakási záruka dlouhodobého spolehlivého provozu.

PS: Ta odpověď s vypínačem vůbec nebyla mimo. váš plán jsem se dozvěděli až poté, tedy to také považuji za legitimní a správnou odpověď, na otázku a v té době dostupné informace.
Navíc každá podobná diskuse je vlastně taková jednoduchá sociální síť, kde musíte očekávat různé reakce. S tím se musíte smířit a povznést se nad to. Jinak to prostě nejde

Např. v jednom svítidle je tento zdroj (viz níže datový list):
https://ledme.cz/index.php?controller=attachment&id_attachment=210
Může se tedy stát, že za 10let tam bude jiný zdroj, ale snad se výrobce nebude v budoucnu zhoršovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana