Jak vybrat SSR pro spínání LED osvětlení?
Martin Syr:
Pano Kurko, opět velmi pěkné zajímavé informace.
Citace: Martin Kurka 26.02.2023, 00:43
Na trhu je nyní spousta relé speciálně určených pro tyto účely a životnost takových speciálních relé pro LED a spínané zdroje s kontakty AgSnO2 je shodná s životností původních relé pro obyčejné žárovky s kontakty AgNi.
Často jsou označované jako inrush relé a např. ten zmiňovaný Omron (mech. relé) se jmenovitým proudem 16A uvádí inrush proud 100A.
Ještě k těm možnostem snížení proudu. Dal by se teoreticky v obvodu použít asi i NTC termistor. Prakticky (kromě instalace) by musel být buď přímo u zdroje kvůli impedanci nebo by vyšel i dál od něj, ale kvůli požadavku na impedanci by byla možnost snížení citelná, ale omezená.
Stejná problematika je i u samostatných zdrojů, které napájí LED pásky. Výhoda je, že většinou tyto proudy alespoň uvádějí. Např. Mean Well uvádí 45A, ale jiný od GTV má jen 3A. Takovým poznávacím znamením může být, že pásek rozsvítí až za celou 1sek po zapnutí. Poloviční zpoždění jsem zaznamenal u jedné řady Philips LED "žárovek".
M S:
Doplnim vam este zoznam, existuju inrush limitery priamo na DIN listu, napriklad MeanWell ICL-16R. Stoji to cca 1000 korun. Ten isty model s L na konci je pre inline zapojenie tesne pred zdroj. Ide len o odpor s preklemovacim rele.
Juraj Rojko:
Omron má zpracované docela pěkné obecné povídání o SSR, typech, využití, parametrech apod. Kdysi jsem na to narazil, když jsem se zamýšlel nad podobnou věcí jako vy. Teď se mi to nedaří dohledat, ale třeba budete úspěšnější. Já jsem docela rychle došel k závěru, že SSR nejsou pro tento účel obecně vhodná, případné dílčí výhody jsou převáženy nevýhodami. Kvalitní klasické relé je jistější a praxí ověřená cesta.
Toto není úplně ono, ale něco se tam dá vyčíst také:
https://omronfs.omron.com/en_US/ecb/products/pdf/precautions_ssr.pdf
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana