Proč musí být ochrana el. oddělením oddělena i od země?
Radim Strycharski:
Citace: Peter Lovacký 21.01.2023, 15:06
No ak už k tomu predsa len dôjde úmyselne či náhodou, potom treba mať preverené, že prípadné zavlečenie NDN na tieto cudzie pripojené časti (veľmi dôležitá pripomienka p. Hudeca) bude odstránené iným ochranným opatrením v predpísaných časoch...
Ten kto pripojil konštrukciu žeriava na oddelený obvod by teda mal prehliadkou a meraním overiť, že prípadné NDN na konštrukcii žeriava bude vypnuté v predpísanom čase iným ochranným opatrením... a tento fakt doložiť k dokumentácii..
Takže ak toto dotyčný nepreveril, potom napr. toto môže vadiť ako neoverené riziko...
Což je jen rozvláčný totožný popis obsažený v mém předchozím příspěvku. Neživé části spotřebiče připojeného za oddělovacím trafem jsou přišroubovány na konstrukci jeřábu a ten má jednoho provozovatele, který dělá údržbu a revize na celém jeřábu. Pokud je vyhovující revize celého jeřábu, je vyhovující i ta neživá část spotřebiče za oddělovacím trafem.
Citace: Jiří Schwarz 20.01.2023, 23:45
Jaká je hranice mezi elektrickým oddělením a IT sítí?
Pracovní vodiče jsou v obou případech odděleny od "země", u ochranného opatření elektrické oddělení se neživé části spojují navzájem, ale neuzemňují, u IT sítě se neživé části uzemňují
Není u nich v principu a z hlediska bezpečnosti žádný rozdíl. Jediný rozdíl spočívá v šanci na lepší spolehlivost provozu v síti IT, protože o jedné poruše se u odděleného obvodu dozvíme až tím, že dojde k poruše druhé a dojde tak k výpadku, kdežto u sítě IT máme šanci výpadku včas zabránit, protože se dozvíme už o první poruše pomocí IMD.
Miroslav Revús:
Norma 33 2550 uvádza:
2.1.2.1. K zabezpečeniu ochrany pred NDN sa žeriav považuje za jeden spotrebič.
2.1.2.7. Zásuvky nn umiestnené na žeriave majú mať ochranný kolík spojený s kovovou konštrukciou žeriavu, pokiaľ to nie je v iných normách zakázané.
Ksukol:
Citace: Miroslav Revús 22.01.2023, 10:47
Norma 33 2550 uvádza:
2.1.2.1. K zabezpečeniu ochrany pred NDN sa žeriav považuje za jeden spotrebič.
2.1.2.7. Zásuvky nn umiestnené na žeriave majú mať ochranný kolík spojený s kovovou konštrukciou žeriavu, pokiaľ to nie je v iných normách zakázané.
To je fakt, navíc ten Potain je r.v. 1991. Nicméně spíše jsem zde inklinoval k platným 60204-32, 2k-4-41 a 2k-6.
Ksukol:
Skvělá vysvětlení, hned jsem někde jinde. Jasné - odpadlou fázi na kostru před oddělením budu mít i na kostře za oddělením. Zárověň jsou neživé části za oddělením prolnuté s neživými částmi před oddělením, takže ochrana za je závislá i na ochraně před. Jednoduché. Jen mě to prostě nedocvaklo. Měl bych si nechat změřit impedanci vlastních závitů.
Přihazuji fotku zdroje. Černá jde do levých zdířek, zžl do pravých (neměla by být spíše modrá?), kolíky spojeny se strojem.
Ještě bych si dovolil jeden dotaz - v zásuvce jsem měřil napětí levá-kolík 31V a pravá-kolík 0V. Může to být způsobeno vedením 230V vodiče v blízkosti 400V vodičů tam okolo jističů? Neměl jsem s sebou mmetr s LoZ.
Radim Strycharski:
Pak je tu ještě jeden aspekt, který tu myslím nebyl zmíněn. Neživé části, které jsou současně přístupné dotyku, musí být spojeny se stejnou uzemňovací soustavou. Takže jestli budeme někde trvat na oddělení neživých částí, musí být od sebe alespoň 2,5 metru, což v rámci jednoho jeřábu bude asi problém. A asi nejenom u tohoto jeřábu, ale ve většině aplikací, které si umíme představit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana