Může nižší kapacita způsobovat problémy s během oběhového čerpadla?

<< < (2/4) > >>

Václav Třetí:
Citace: Jan P  04.12.2022, 18:38

Jen tak pro informaci, dá se aspoň orientačně určit, jak moc otáčky poklesnou?

Záleží na odebíraném výkonu, tzv. skluz je potřebný a je základem princpu činnosti asynchronního motoru, nesmí být příliš velký, motor se pak přehřívá a má problémy s rozběhem.

Ještě k novému kondenzátoru. Je třeba kondenzátor pro trvalý provoz v síti 230V, protože u oběhových čerpadel se jedná o běhový kondenzátor, který je v činnosti po celou dobu chodu. Doporučuji kondenzátor přeměřit, i když je nový, nemusí splňovat předepsanou toleranci. Tyto kondenzátory v důležitých zařízeních je dobré po čase kontrolovat. Ztráta kapacity je běžná a je způsobena tím, že v případě průrazu je kondenzátor upraven tak, že nedojde ke zkratu, ale v místě poruchy se část vodivé plochy polepu odpaří a tím se postupně snižuje kapacita.

Mařík Pavel:
Nevím, od jakého výrobce máte tč, ty co dělám já, mají automatickou regulaci otáček oběhového čerpadla, kterou dokaži ovlivnit jen v servisním menu a ještě na omezený čas. Důležitá hodnota je tam průtok. Vyčistit filtr není jediný úkon pro zvýšení průtoku. Záleží, kolik máte otevřených okruhů. Předpokládám, že máte radiátory, pokud jste dával tč na starý systém, proplachoval jste radiátory? S průtokem to dělá divy. Překvapivě to pomůže i u podlahového topení. Není to tak dlouho, co jsem řešil podobný problém, zachránil to až pořádný průplach celé otopné soustavy ne moc levným strojem, který pulzuje nejen vodu, ale i natlakovaný vzduch. Pokud máte systém naplněný vodou ze studny, šel bych tímto směrem a po vyčištění přidal do topné vody srávnou chemii podle složení vody. Pak budete mít klid.

Jan P:
Je to starší opravený kousek.
Oběhovka je tam spínaná pomocí relé a má na sobě kolečko se třemi kvalty.
Topení jsou radiátory i podlahovka, otevřený je vše na max. Mimo to je na rozdělovači, ze kterého jdou jak radiátory, tak podlahovka, bypass, který by se otevřel při větším rozdílu.
Vše alpex, voda ze změkčovače a v ní nějaké chcanky od Ivaru. Navíc je to vše jen 5 let starý a s el. kotlem to jede ok.

Dal jsem nový kondenzátor, TČ jsem pro test propojil trubkou a normál jede.
Zdá se mi docela divný, že by ten kondenzátor udělal tolik.

Jan P:
Ještě jedna drobnost - je nějaký rozdíl u běhového a rozběhového kondenzátoru?
Byl jsem koupit nový a chtěl jsem pro elektromotor, akorát pořád motali běh a rozběh.

Takhle ho mají označený:
MIFLEX MKSP-5P 5,0uF/J (30x53) v.4 rozběhový kondenzátor
5uF/450Vac; MKP; 30x53; šroub

Jirka Údržbář:
V příloze katalogový list. Všimněte si doby životnosti kondenzátoru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana