Může nižší kapacita způsobovat problémy s během oběhového čerpadla?
Václav Třetí:
Citace: Jan P 11.12.2022, 23:17
Ještě jedna drobnost - je nějaký rozdíl u běhového a rozběhového kondenzátoru?
Byl jsem koupit nový a chtěl jsem pro elektromotor, akorát pořád motali běh a rozběh.
To není drobnost, to je zásadní rozdíl. Ptali se správně. Ve vašem případě potřebujete kondenzátor běhový, protože je zapojen po celou dobu běhu čerpadla - tedy trvale. Kondenzátor rozběhový slouží pouze po dobu rozběhu, poté je odpojen buď odstředivým kontaktem v motoru nebo rozběhovým relé - to bývá použito u větších jednofázových motorů.
Kondenzátory se mezi sebou liší vnitřní konstrukcí a materiálem dielektrika a jak napsal kol. Jirka Údržbář také dobou životnosti.
Jan P:
Citace: Jirka Údržbář 11.12.2022, 23:43
V příloze katalogový list. Všimněte si doby životnosti kondenzátoru.
Díval jsem se, ale pokud to chápu dobře, mají to podle napětí. Je to málo nebo moc?
Jan P:
Citace: Václav Třetí 12.12.2022, 02:02
To není drobnost, to je zásadní rozdíl. Ptali se správně. Ve vašem případě potřebujete kondenzátor běhový, protože je zapojen po celou dobu běhu čerpadla - tedy trvale. Kondenzátor rozběhový slouží pouze po dobu rozběhu, poté je odpojen buď odstředivým kontaktem v motoru nebo rozběhovým relé - to bývá použito u větších jednofázových motorů.
Kondenzátory se mezi sebou liší vnitřní konstrukcí a materiálem dielektrika a jak napsal kol. Jirka Údržbář také dobou životnosti.
Oni se právě neptali, tvrdili, že je jedno jaký z nich to je, že funguje stějně.
Předpokládám tedy, že mi dali rozběhový?
Jirka Údržbář:
Myslím, že rozběhový kondenzátor se od běhového liší pouze třídou životnosti.
Střídavé napětí 230V má Umax=325V (tímto napětím je zatěžován kondenzátor).
Ten co jste koupil zas tak špatný není.
Nejlepší kondenzátory ve třídě životnosti A (30000 hodin) u nás koupíte u výrobce Elektronické součástky CZ Ostrava.
Jiří Schwarz:
Citace: Jirka Údržbář 12.12.2022, 14:36
Myslím, že rozběhový kondenzátor se od běhového liší pouze třídou životnosti.
...
Ještě jeden rozdíl tam je.
Pokud je rozběh do velkého mechanického odporu, použijeme rozběhový kondenzátor. Ten dá motoru pořádnou sílu při rozběhu. Ale jak se otáčky blíží jmenovitým, už zvětšuje elektrické zatížení vinutí, dokonce může kondenzátor velké kapacity i mírně brzdit motor ve vyšších otáčkách. Proto by měl být rozběhový kondenzátor včas odpojen.
Pokud máme motor, co se mechanicky rozbíhá bez velké zátěže, stačí stejné výkonný motor podstatně nižší kapacita, dá se podle výkonu motoru a indukčnosti najít optimální hodnota, kdy motoru za běhu "pomáhá a nebrzdí" a může zůstat připojen trvale
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana