Má smysl přepěťová ochrana B+C do panelového bytu?

<< < (5/8) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Peter Lovacký  08.12.2022, 15:35

Výrobca ktorý sa na trhu prednostne dostane ku materiálovo  kvalitnejším varistorom si to logicky aj zohľadní v cene..takže tu rozdiel samozrejme je..
...

Na Elfetexfest jeden obchodní zástupce jednoho výrobce vykládal něco o tom, že když přijede kamion s varistory a několik výrobců se o to podělí, tak ty ochrany musí být srovnatelné...
 :(

Ale mi jsme byli u jednoho výrobce a ukázali nám i linku, kde se jednotlivé kusy měří, vybírají... Takže i ze stejného "základu" to dokážou posunout na jiný level...
I o tom to je   8)
---------
Pokud jde o červený nebo zelený terčík - tam nehraje roli stáří. Pokud přes varistor projde taková energie, kterou není schopen "zpracovat",  poškodí se a zpravidla je to spojeno s přehřátím, které způsobí rozpojení okruhu varistoru a mechanické posunutí nějaké části s barevnými políčky

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  08.12.2022, 17:18

...byli jsme u jednoho výrobce a ukázali nám i linku, kde se jednotlivé kusy měří, vybírají... Takže i ze stejného "základu" to dokážou posunout na jiný level.

Ano, to je běžný postup, který se používá k získání součástek vyšší kvality, např. pro průmyslové nebo vojenské použití. I sebelepší výroba má při výrobě elektronických součástek určitý rozptyl parametrů. Přetříděním celé sumy součástek se získají součástky se žádanými paramety a ty ostatní se použijí pro standardní nebo méně náročné aplikace.

Tom R:
Citace: Peter Lovacký  08.12.2022, 15:35

Výrobca ktorý sa na trhu prednostne dostane ku materiálovo  kvalitnejším varistorom si to logicky aj zohľadní v cene..takže tu rozdiel samozrejme je..

Nepopírám, že jde o kvalitní produkt. Jen se snažím vymyslet zda vůbec má smysl jakoukoliv přepěťovou ochranu v našem rozvaděči řešit. Zatím mi vychází, že ne. Protože dát si do rozvaděče věc za 12, s prací za 15 a přitom nemít jistotu ničeho je trochu mimo realitu. To je jako si koupit k rodinemu PC za 15, serverové UPS za 20.

Každopádně  (poklona)  za vhled do problematiky. Mylne jsem se domníval, že už pro něco takového nastal čas i v běžných domácnostech.

František Šohajda:
Citace

Každopádně  za vhled do problematiky. Mylne jsem se domníval, že už pro něco takového nastal čas i v běžných domácnostech.

Pokud budete chtít komplexní ochranu, tak je to na dizertační práci! (dance)
Od kvalitně naprojektované ho a provedeného hromosvodu, přes všehny rozvaděče, napojení síťí jak silno tak slabo (různé venkovní čidla a antény všeho druhu,WiFi, telefony ...),Souběhy vedení a další a další......... .......... ;)
To nejsou jen zásuvky v bytě. ;D

Tom R:
Život je otázkou kompromisů:). To co píšete je jistě pravda, ale v panelovém bytě nereálné. Chtěl jsem povýšit ochranu z běžné přepěťové zásuvky na další bod ochrany v rozvaděči. Vím, že to není plnohodnotné, ale k této úvaze mě vedlo nedávné vyhoření pojistky v přepěťové zásuvce, které nezabránilo spálení adaptéru k NASu. NAS naštěstí přežil bez úhony.

Je mi líto, že neexistuje kompromisní řešení, kdy by za běžných situací, které v síti mohou nastat, citlivá zařízení ochránilo. Tak snad časem něco bude:).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana