Odstíní ocelová trubka bezpečně kabel křížící hromosvod?
Pavel Horský:
Citace: Jiří Schwarz 01.12.2022, 22:43
Vyhláška 289/2009Sb. a technických požadavcích na stavby:
§34 mimo jiné uvádí:
(6) U staveb se zřizuje hlavní ochranná přípojnice a její uzemnění se provede propojením se základovým zemničem.
a §36 mimo jiné uvádí:
(3) Pro uzemnění systému ochrany před bleskem se u staveb zřizuje přednostně základový zemnič.
Dá se z toho seriozně vykroutit a neporušit závaznou vyhlášku?
Mám ale dojem, že se zde od začátku jedná o již hotový dům, kde případnou absenci základového zemniče doženeme jen kruhovým. Jak to asi budou řešit ti, kteří se po letech rozhodli pro rekonstrukci objektu v pražské řadové zástavbě, kde je z jedné strany chodník a koleje, z druhé pak společný dvůr všech na sebe stavebně napojených objektů.
Budu se opakovat...jed iným správným řešením je použití CUI a nebo avizované oddálení (jak psal Honza Hájek). Nepřijde mi, že by cena 6400,-Kč byla až tak likvidační a to zvláště, pokud se jedná o investici do bezpečí osob. Uvědomte si, jaké nepotřebné kraviny je člověk schopný koupit za daleko vyšší cenu a užitek ve finále = 0.
Milan Jakeš:
Citace: Pavel Horský 02.12.2022, 07:43
... Nepřijde mi, že by cena 6400,-Kč byla až tak likvidační a to zvláště, pokud se jedná o investici do bezpečí osob. ...
V tom sice s vámi souhlasím ale zde by majiteli velmi pravděpodobně chyběla ještě nezbytná MET a SPD.
Pavel Horský:
Citace: Milan Jakeš 02.12.2022, 10:08
V tom sice s vámi souhlasím ale zde by majiteli velmi pravděpodobně chyběla ještě nezbytná MET a SPD.
Proč?
Citace z katalogového listu DEHN...
Vodič CUI z produkce DEHN splňuje požadavky na napěťovou pevnost proti průrazu i povrchovému přeskoku – a tím chrání před nebezpečným dotykovým napětím.
Pokud vodič chrání před nebezpečným dotykovým napětí a přeskoku, pak v úrovni zkušební svorky splňuje to, co se požaduje k ochraně před přeskokem na kabely uložené celkem zbytečně v ocelové trubce.
S tímto opatřením pak logicky není potřeba tyto kabely opatřovat SPD.
Toť můj technický názor.
Jiří Schwarz:
Vidím to trochu jinak.
Vodiče HVI nebo CUI mají nějakou napěťovou pevnost, která se dá nějak "přepočítat" na vzdušnou vzdálenost.
Vodič CUI má podle výrobce pevnost 100kV. To je rozdíl napětí, který se může objevit mezi součástí hromosvodu a jinou vodivou částí v nějaké vzdálenosti od místa spojení. Pokud to spojeno není, čekal bych tam rozdíl potenciálů vyšší
Pavel Horský:
K tomu se asi musí vyjádřit přímo Honza Hájek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana