Lze za rozvaděč považovat rám bez zadní stěny?
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroš Jan 06.12.2022, 12:02
Používáme hotový výrobek, od RITTALU. Zatím to funguje. Použito u 10 ks malých skříní ve venkovním prostoru. V provozu cca 15 let. Samozřejmě je to hodně individuální, protože hodně záleží na okolním prostředí. ;)
Ventilační průduch v IPx4 na sto způsobů.
Jasný, dělá to tak každej, kdo cítí nějakou zodpovědnost za svoje dílo a zjistí, že bedna je náchylná kondenzaci.
Bohužel, dodnes jsem nenarazil na výrobce, který by dával ventilaci jako standard.
Při lisování dvířek se to úplně nabízí. Z vnitřní strany pak stačí dát nerez síť a problém je vyřešen a pochybuju, že příplatek za takový řešení by byl větší, než náklady na dodatečnou úpravu.
Navíc při špatně zvoleném postupu vytvoření díry pro větrání, hrozí rozvoj důlkové koroze. Zkrátka když to někdo místo lochovačky vezme bruskou.
Jan Franěk:
Citace: Deductio 06.12.2022, 15:00
Štítek na rozvaděči, kondenzaci vody nezabrání.
A jak si mám vaši reakci vysvětlit? Že štítek na rozvaděči není potřeba? To je váš odborný názor?
Citace: Deductio 06.12.2022, 15:00
Jestli není štítek na té desce, tak nalepí štítek firma nebo majitel odběrného místa, podle toho jestli se spolu domluví.
Jaký majitel? Podle vás si každý může svévolně vyrobit a nalepit štítek na cokoliv? To snad nemyslíte vážně (norm) (norm)
A co by podle vás na takovém štítku na premixové desce bylo třeba za normu a další údaje? To mě opravdu zajímá. předem za odpověď.
Miroš Jan:
Citace: Jiří_Hrubý 06.12.2022, 15:59
Ventilační průduch v IPx4 na sto způsobů.
Jasný, dělá to tak každej, kdo cítí nějakou zodpovědnost za svoje dílo a zjistí, že bedna je náchylná kondenzaci.
Bohužel, dodnes jsem nenarazil na výrobce, který by dával ventilaci jako standard.
Při lisování dvířek se to úplně nabízí. Z vnitřní strany pak stačí dát nerez síť a problém je vyřešen a pochybuju, že příplatek za takový řešení by byl větší, než náklady na dodatečnou úpravu.
Navíc při špatně zvoleném postupu vytvoření díry pro větrání, hrozí rozvoj důlkové koroze. Zkrátka když to někdo místo lochovačky vezme bruskou.
Jak jsi přišel na to krytí IPX4?
To co používáme, je v krytí IP68. ;)
Milan Jakeš:
Citace: Jiří_Hrubý 06.12.2022, 09:44
Husí krk z objektu s teplým vzduchem by paradoxně mohl naopak pomoct, ale taky ne vždy.
Vzduch:
teplota 20oC, vlhkost 50%rel, 8,5g/m3 H2O
teplota 0oC, vlhkost 100%rel, 4,5g/m3 H2O
Takže typicky se vám pak v ER z 1m3 vzduchu z vnitřku budovy vysráží 4g vody. To je cca čajová lžička. Ale třeba jsem vás jen nepochopil :).
Jiří_Hrubý:
Citace: Miroš Jan 06.12.2022, 16:55
Jak jsi přišel na to krytí IPX4?
To co používáme, je v krytí IP68. ;)
Protože je to dostačující pro dané užití a v případě některých plastových ventilaček je to i výrobcem uvedená hodnota (DCK, Legrand).
V nerezu je výběr omezený, pouze IP68 a jak už jsem psal výše pro danou aplikaci neekonomický. V případě, že se použije plast, je v celku jedno, jaké krytí (x4,x5,x8) bude mít.
Citace: Milan Jakeš 06.12.2022, 17:20
Vzduch:
teplota 20oC, vlhkost 50%rel, 8,5g/m3 H2O
teplota 0oC, vlhkost 100%rel, 4,5g/m3 H2O
Takže typicky se vám pak v ER z 1m3 vzduchu z vnitřku budovy vysráží 4g vody. To je cca čajová lžička. Ale třeba jsem vás jen nepochopil :).
Počítáte správně, ale myšlenka byla na situaci s nějakou čtyřicítkou, padesátkou vrapovkou s desítkou kabelem, a ne hermeticky utěsněnými dvířky, kdy tento průduch navíc v ideálním případě způsobí "nějakou" cirkulaci v rozvaděči, Byť dvířka budou pořád kritickým místem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana