Lze za rozvaděč považovat rám bez zadní stěny?
Jan Franěk:
Citace: Jiří Kantner 29.11.2022, 23:43
Pořád se nemohu zbavit dojmu, že na počátku je chaos a nelogičnost v předpisech. Kdy by měl zákazník provést rekonstrukci OM? Pokaždé, když se změní normativní dokumenty? Nebo když dodavatel změní připojovací podmínky? Atd.
Stačilo by jen důsledně vyžadovat úpravu OM dle PP, v případě změny na tomto místě. Už by byla půlka OM po "novu". Instalace FVE je perfektní příležitostí a minimální investici v celém tom kolotoči, tak si říkám kdy už jindy než právě teď. Ale je jasné že za to mohou montážní firmy a ne investoři.
Jinak k samotnému provedení. Abych nevypisoval všechny normy a další předpisy, našel jsem jeden článek, kde je to celkem slušně shrnuto. Troufám si říci, že půlka toho co jsem po instalaci FVE viděl, neodpovídá těmto předpisům. Přesto si myslím že se zaplombováním nemá většina montážních firem FVE problém.
https://www.stavebniklub.cz/33/pne-35-7030-rozvadece-nizkeho-napeti-elektromerove-rozvadece-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4Eh0D7sFlAQpzFeSYwbb-Ulk/
Asi už k tomu nemám co dalšího říct. Stav je prostě takový, jaký je a pravděpodobně to odpovídá stavu celé společnosti. To je tak když v palácích vládne lůza IV cenové skupiny. Tu IV cenovou si pamatuju jako zakouřenou místnost, plnou upatlaných stolů, zažloutlých a otrhaných záclon, rozvrzaných židlí a tam spousta pitoreskních postav s červenými nosy. Sem tam nějaký nešťastlivec, který se jen neměl kam schovat a teď smutně kouká co se okolo děje, snaží se moc nedýchat a modlí se, aby mu už brzo jel vlak
Patřím mezi ty co si na chvilku sedli, ale záhy pochopili že sem nepatří a tak stojí raději venku na dešti, protože každá další chvilka v té místnosti, znamená jen více načichnout kouřem.
František Šohajda:
Citace
Stačilo by jen důsledně vyžadovat úpravu OM dle PP, v případě změny na tomto místě. Už by byla půlka OM po "novu".
Co v poslední době hodně slyším, tak při pravidelné výměně elektroměru dávají takový tiskopis, kde zaškrtnou co se musí předělat. Není to vyvoláno žádnou úpravou elměráku ani sazby!!
Je to zatím jen v RD, kde je vypínč místo hl.jističe, HDV je z opletených vodičů styřelé, a další závady - spíše opravy.
V některých RD je to katastrofa a předělání elektroměrovéh o rozvaděče je v nedohlednu.
Je to v rajónu E GD. Asi mají nějaké nové vnitřní předpisy!
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 29.11.2022, 21:32
Opravdu?
OK, kterému právnímu předpisu musí instalace co není VTZ odpovídat? TO je velmi důležitá otázka. Odpověď typu "nějakému", neberu jako uspokojivou. Když řekneš Á, měl by jsi říci i Bé. Možná se nakonec výsledku dobereme.
Ok, posílám dotaz na TIČR s odkazem na tuto diskusi, aby se mi k tomu vyjádřili. Snad se konečně dozvíme jak to vlastně je.
Normu zezávazníš např.smluvním vztahem, v tom nijaký problém nevidím.
Ale domek není VTZ, stejně tak by mohl zapálený dráhař t rdit, že je to instalace UTZ, protože je tam elektrika, která kope.
Otázku, kdo může či má provádět tyto revize jsem již pokládal, s nejasným výsledkem či odkazem na kompetenční zákon (baráčky jsou pod min.míst.rozv, a to to ošetřeno zřejmě nemá).
Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Kantner 29.11.2022, 23:43
... Kdy by měl zákazník provést rekonstrukci OM? Pokaždé, když se změní normativní dokumenty? Nebo když dodavatel změní připojovací podmínky? Atd.
...
V ČSN 33 2000-1, ed.2 se dočteme něco o tom, že se zařízení nebo rozvod posuzuje podle norem platných v době uvedení do provozu a může se ponechat v provozu zařízení, rozvod, který byl zřízen podle normy, jejíž platnost již skončila pokud to není nebezpečné
1) jaký je "rozsah platnosti" takového pravidla?
2) kdo a jak posoudí jestli už to nepřekročilo nějakou hranici "nedostatečné bezpečnosti"?
Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk 30.11.2022, 06:34
Stačilo by jen důsledně vyžadovat úpravu OM dle PP, v případě změny na tomto místě. Už by byla půlka OM po "novu". Instalace FVE je perfektní příležitostí a minimální investici v celém tom kolotoči, tak si říkám kdy už jindy než právě teď. Ale je jasné že za to mohou montážní firmy a ne investoři.
V mém okolí to funguje přesně tak jak popisuješ.
Místní montéři ČEZu nekompromisně požadují dodržování Připojovacích podmínek. Tedy jakmile se do Odběrného místa zasáhne (a nemusí jít o zásah pouze technický, ale i jen administrativn í změna), tak se musí předělat. I když někdy mi to připadá až přehnané.
Ale poslední slovo má (tady) ČEZ a názory kohokoli v řetězci: investor-montážník-revizní technik nejsou relevantní. Uvedu 2 příklady z nedávné doby :
1) Ocep. rozvaděč pro 2 OM, se 2 hlavními jističi a 2 pro HDO. Všechny 4 typ 6kA. Řešilo se navýšení jednoho z hlavních jističů. Byl nahrazen za nový. Majitel mi volal, že mu technik ČEZu změnu "nepožehná", protože se musí vyměnit i ten jistič pro HDO za 10kA.
Volal jsem tomu technikovi proč měnit i jistič, se kterým se nijak nemanipulovalo . Byl jsem poučen, že i jistič pro ovládání je součástí toho OM, tak proto. :-\
Na můj druhý dotaz, jestli se tedy nemusí vyměnit i oba jističe pro druhé OM, které jsou hned vedle jsem se dozvěděl, že u tohoto OM není žádná změna, takže ty tam mohou zůstat.
2) Majitel domku si nechal instalovat TČ. Žádné technické změny v ER neproběhly (hlavní jistič je dostatečný), šlo jen o administrativn í změnu sazby.
Majitel mi po čase volal, že mu technik ČEZu změnu "nepožehná", protože se musí vyměnit oba stávající jističe za typy s nevyměnitelným barevným označením páček. Které by ale, nebýt změny sazby, dál nevadily. :o
Takže k původnímu dotazu tazatele :
Ty Premixové desky na snímku rozhodně nejsou součástí typového rozvaděče a nemůže na to existovat Prohlášení ani doklad o typové a kusové zkoušce.. (zle)
Takže v severní části Královéhradeck ého kraje by nikoho ani nenapadlo se o něco podobného pokoušet.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana