Mám zvolit v domku systém zásuvek a vidlic 5x16A nebo 5x32A?
P Martinec:
Nechci se přít, nestojí to za to.
K oběma typům svářeček a i k dalšímu příslušenství (usměrňovač) vlastním originální návody k obsluze.
K JS90 F a FN (s nabíječkou) byla pro 230V dodávána obyčejná dvojžilová šňůra s volnýými konci a namontovanou vidlicí nebo dvojžilová flexošňůra s volnými konci, (asi podle toho podle toho co zrovna bylo na skladě). Fotografie kompletního příslušenství a popis v návodu vše ukazují.
K RTB-3 (možná i k TMB 125??) dodávali kabel s kulatou třífázovou šňůrovou zásuvkou (32A 4p se šroubovacím víčkem na provázku) ze které vedl kabel do klasické vidlice 230V. Pán od kterého jsem svářečku (rok výroby 1988) kupoval mi ten redukční kabel nabízel jestli ho chci, že "to bylo dodaný k tomu" a on to používal na chatce protože doma měl třífázový, ale na chatce jen jednofázový přívod. Mně byl ten kabel k ničemu.
Ostatně i v návodu se píše o tomtéž redukčním kabelu, jeho připojení k přívodnímu kabelu svářečky a zajištění....
Možná oba výrobci Elektrokov i MEZ udělali během průběhu výroby nějaké změny = "Veškeré změny vyhrazeny" toto je však psáno černé na bílém...
Ale jak píšu, nechci se nijak přít.
P Martinec:
Milan Hudec: Podívám se na to, (poklona) za tip. H07BQ
Jiří Kantner:
Životnost gumových kabelů by měla být dlouhá. kolik přesně, to záleží na technologii výroby, stupni šetření a v nemalé míře i na způsobu použití a skladování . Osobní zkušenost mám s gumovým kabelem k čerpadlu 4*2,5mm2 který byl pořízen koncem šedsátých let a dodnes není na vnějším plášti ani stopa po trhlinách.
Ano, kabely titanex jsou nej a měly by snést teplotu jádra až 90st.C, takže by snesl i trvalou zátěž 32 A.
Václav Třetí:
Je pravda, že svářečky obou výrobců se vyráběly mnoho let, takže od sebe výrobci asi opisovali a měnili příslušenství i vnitřní zapojení.
Já se setkal s RTB3, které nešly zapojit (více kusů) třížilovým kabelem tak, že by bylo připojené 2L a N. Jakmile se při provozu na 400(380)V připojil také vodič N, vypadnul okamžitě při zapnutí jistič. Kdežto u Js 90F(nebo FN) to možné bylo a daly se i při připojení do 3f zásuvky používat rozsahy na 230(220)V. Ono to asi souviselo i se zapojením přepínačů, kdy Js 90F měla samostatný přepínač 220/380V.
P Martinec:
U té mojí RTB 3 je naštěstí přepínač tak zapojený, že při provozu na 400V odpojuje i N vodič a při provozu na 230V jednu fázi tak toto nehrozí. Výrobce zřejmě v průběhu výroby různě upravoval zapojení přepínače, mám totiž tři schémata a všechna se vzájemně liší.
Ale je pravda že v návodu výrobce vysloveně zakazuje při zapojení svářečky do zásuvky 3x400/230V otáčet přepínač do poloh označených "230V".
Jinak po dlouhém hledání hotového kabelu jsem si už nakonec objednal v metráži - TITANEX 5G4 30 metrů za cca 110 Kč/m s DPH.
30 metrů už obsáhne vše potřebné bez jakýchkoli problémů...
V našem spřáteleném velkoobchodě ho nemají, jen klasický H07RN-F za 132 Kč/m s DPH který je tam bez DPH je cenově stejně jako jinde objednaný TITANEX i s DPH! Tak si kabel koupím sám a koncovky 5x32A poprosím zda budou ochotní mi je objednat přes podnik.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana