Mám zvolit v domku systém zásuvek a vidlic 5x16A nebo 5x32A?

<< < (2/11) > >>

Vít Rotrekl:
Citace: František Šohajda  21.11.2022, 17:20

A jestli 400V 16A nebo 32A je celkem jedno, existují redukce na obě ampérové hodnoty křížem k sobě!

Jakož redukce z 32A/5 na 16/5? To je snad blbost ne?

P Martinec:
Přečetl jsem si vaše odpovědi a popřemýšlel o nich. Sice ještě nejsem rozhodnutý o úpravě jištění zásuvek v rozvaděčích ale po úvaze raději zachovám i nově systém 32A. To bude jistota.
Našel jsem katalogový list šňůry CGTG 5x4 (H07RN-F),  je to asi 30A na vzduchu.
Není to sice ideální jak mi zde správně podotýkáte a souhlasím s tím, ale vzhledem k tomu že stejně hlavní jistič našeho domu je 3x25A a jištění zásuvek nebude stejně nikdy vyšší než je limitováno hlavním jističem před elektroměrem, domnívám se že bude pro domácí použití vyhovující.
Kabel 5x4 sice bude citelně dražší než 5x2,5, ale díky vyššímu průřezu bude skutečně " na vše". Napadla mě však myšlenka zkusit pěkně poprosit u nás v podniku, mají prý slevu ve velkoobchodu elektro.

Mám mírný problém s poznámkou že kabel se může půjčit a zapojt v obvodu s vyšším jištěním.
Pominu-li půjčení "nevědomě" >:D kde to už pak je stejně jedno, tak nevím kdo z "osob důvěryhodných a spolehlivých" tady by měl hlavní jistič před elektroměrem vyšší než 3x25A a ani netuším co by na ten prodlužovák museli všechno připojit aby ho proudově přetížili. Už jen kvůli dnešním cenám proudu. Navíc mají většinou ještě systémy 4p 16/25/32A tak by to nešlo spojit dohromady. A i tak, raději bych stejně "vědomé" zapůjčení neriskoval, ne že bych byl lakomý ale protože stále platí bohužel stará pravda a opakovaná osobní smutná zkušenost.

Čeho se chceš zbavit, půjč a s tím cos půjčil, se rozluč.
 >:D (zle)
Jen drobná poznámka k RTB a JS: Ne, je to obráceně. U JS se měnila celá šňůra na svorkovnici, RTB mělo redukční kabel.
O invertoru jsem sice taky uvažoval - ale co potom s tou RTB, tu už dneska stejně nikdo nekoupí, a co s ní pak. Vždyť k ní mám i ten originální usměrňovač. Používám jí stejně jen párkrát do roka tak se to snese... Do šrotu se mi jí ale rozebírat nechce, je stále jak nová.

P Martinec:
Ten prodlužovák koupím dlouhý stejně jako ten původní, 25 metrů, pokud se vyrábí. Nebo maximálně takový, jaký nejbližší delší se vyrábí.

Mohu vás ještě poprosit o vaše zkušenosti s gumovými kabely - je to všechno stejné, nebo jsou konečně už i nějaké odolnější vůči ztvrdnutí a následnému zpuchření a popraskání pláště? Právě chci ten CGTG / H07RN-F u něj píšou že je přímo určený na venkovní použití, a mechanicky odolný tak od něj už očekávám kvalitu, ale protože se dotyčný prodlužovák používá jen občas, a většinou bude stočený, aby za pár let nebyl ztvrdlý a popraskaný.

(poklona)

Václav Třetí:
Drobná poznámka k RTB a Js 90F: Svářečky pamatuji z dob, kdy byly nové, onu Js 90F jsem jako novou sám pro sebe kupoval v r. 1985. A v jejím příslušenství byla redukční šňůra. Jinak oba typy a také další provedení obou výrobců RTB: MEZ Brumov-Bylnice a Js: Elektrokov Znojmo, jsem mnohokrát opravoval a přepojoval na jiné napětí.

Ke kabelům a jejich skladování:  kabely je třeba skladovat v suché, chladné místnosti bez přístupu slunečního světla.

Milan Hudec:
Citace: P Martinec  21.11.2022, 21:35

Ten prodlužovák koupím dlouhý stejně jako ten původní, 25 metrů, pokud se vyrábí. Nebo maximálně takový, jaký nejbližší delší se vyrábí.

Mohu vás ještě poprosit o vaše zkušenosti s gumovými kabely - je to všechno stejné, nebo jsou konečně už i nějaké odolnější vůči ztvrdnutí a následnému zpuchření a popraskání pláště? Právě chci ten CGTG / H07RN-F u něj píšou že je přímo určený na venkovní použití, a mechanicky odolný tak od něj už očekávám kvalitu, ale protože se dotyčný prodlužovák používá jen občas, a většinou bude stočený, aby za pár let nebyl ztvrdlý a popraskaný.

Pokud hledáte kvalitu, pak h07bqxxxx,

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana