Lze použít připojovací svorku místo nulového můstku?
Jiří Blažej:
A jejda, teď jste píchnul do vosího hnízda. Odpověď, jakou čekáte, zde už nedostanete. Nezbývá vám tedy než to zbastlit sám.
Marek F.:
Aha, a nepomůže, když napíšu, že to vše potom příjde zhodnotit revizní technik... :)
Jiří Blažej:
Jo, to by mohlo pomoci, ovšem pozor na revizi provedenou od stolu v hospodě na pytlík od svačiny podplaceným nekompetentním revizním technikem, atd...
Jan Franěk:
Pokud k výrobku (rozvaděči) dodáte kompletní dokumentaci (viz zákon) tak jistě nebude s revizí problém. Jestli-že tato dokumentace nebude kompletní, nemá žádná revize větší právní váhu, spíš v případě jakéhokoliv problému tomu bude naopak.
Hloupé uvažování o vrtání otvorů kvůli větrání a podobně, jen podtrhuje celkový obrázek.
Citace: Marek F. 22.10.2022, 12:00
Díval jsem se na normu ČSN IEC 890 +A1 pro výpočet oteplení rozvaděče a..... Existuje něco aktuálního?
ČSN 61 439-1 ed.2 Tam najdete asi většinu odpovědí. Oteplení je pouze jednou z mnoha vlastností, které musí rozvaděč splňovat a za které výrobce musí ručit.
Citace: Jiří Blažej 22.10.2022, 13:32
Odpověď, jakou čekáte, zde už nedostanete. Nezbývá vám tedy než to zbastlit sám.
Jasně. Jen těžko může kdokoliv soudný schválit něco takového. Vyrobit něco bez znalostí nejen legislativních, ale i technických, je přece logicky hazard. Nicméně u sebe doma je za to co si člověk udělá=zbastlí odpovědný sám. Osobně mi je to jedno, mě to neohrozí. Jen jeho rodinu. Pokud je to pro někoho jiného, už tam nastupují nějaké dodavatelské vztahy a mnoho právních výrazů, včetně obecného ohrožení a tak dále.
Nicméně vůbec nechápu proč se někdo snaží nacpat hromadu vodičů do jedné svorky, která je určená maximálně pro dva shodné průřezy. K tomuto účelu většinou slouží nějaké řadové svorky a další podobná řešení. Pořád platí že je jedno, jestli půjde o 3*12, nebo 3*18 rozvaděč. Důležitá bude "mezera" mezi DIN lištami a tedy volné místo mezi jističi, aby se tam ta svorka z obrázku vůbec vešla. Některé rozvaděče mají tuto vzdálenost sakra malou a jen použití propojovací lišty a napojení vodičů do jističů, zvyšuje riziko srdečního kolapsu montéra. Tedy je to celé i o znalosti a správném výběru materiálu, bez ohledu na cenu.
A to je asi vše, čím se vám dá pomoci.
Marek F.:
Vyjadřuji vděk (napsal bych to jinak, ale zdejší web ze záhadných důvodů tato slova maže) za rady a čas a chápu, že jakékoliv dotazy a nápady ze stran amatérů jsou tady pro všechny profesionály rozbuška. Nestudovali to, nemají na to zkoušky ani praxi a přesto se do toho ... . To je pravda. Na druhou stranu se toto, jestli jsem to tedy dobře pochopil, postupně stalo jedním z významů místního fóra. Když už se někdo rozhodne podobné věci dělat sám, tak jej alespoň usměrníte a minimalizujete rizika. Každý k podobným počinům má asi nějaké důvody. Někoho jiného by třeba nenapadlo se ani zeptat, jestli to tak lze či nelze a byl by přesvědčený o své neomylnosti. Já se raději ptám. Ale hodně jsem váhal, jestli to tady vůbec dělat a riskovat, že se na mě všichni sesypou.
K tomu rozvaděči ještě pro upřesnění, jedná se o podružný rozvaděč pro malou kuchyňku a dílnu na chalupě (kamenná stavba). Prvky do něj, jejich parametry a schéma zapojení jsem nenavrhoval já sám. Na to si netroufám a byl by to jak říkáte hazard. Chci, aby vše fungovalo jak má a byl na to spoleh, nechci si něco dokazovat. Rozvaděč (prázdnou bednu) jsem ale já kupoval a vzhledem k nedokonalé komunikaci jsem objednal malou. Jedná se o typ ETI 36M ECT36PTZ. Z toho tedy plyne dotaz na zmíněné svorky. Vzdálenost mezi lištami se mě nepodařilo v dokumentaci na internetu najít a papíry, co byly v balení, u sebe nemám. Předpokládám ale, že v nich bude to stejné co má výrobce na stránkách. Z každé svorky N u proudových chráničů jdou maximálně dva dráty, což odpovídá zmíněné svorce (té modré). Cpát co nejvíce drátů různého průměru a materiálu pod jeden šroubek opravdu nebudu.
Není mě teď úplně jasné, co myslíte kompletní dokumentací. Moc papírů k tomu rozvaděči nebylo a dost z nich nejspíš ani neobsahuje nic relevantního pro revizního technika. A to nemluvím o jističích a chráničích. Chápu to správně, že tedy záleží na konkrétním rev. technikovi, jestli si podobné papíry vyžádá nebo ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana