Může být SPD od FVE připojen do MET na vzdálenost 10m CYA 16 v liště?
Radim Strycharski:
Já jsem to tedy pochopil tak, že je účelné mít MET co nejblíž SPD umístěných v místnosti č.2 a protože tam nyní MET není, tak se vytvoří tak, že se potenciál zemniče co nejlépe přenese do místnosti č. 2 a to se rozhodně stane lépe vodičem Cu 50 než Cu 16. Obráceně řečeno mi Cu 16 připadá nevyhovující pro přesunutí MET o 10 metrů a Cu 50 mi připadá možná vyhovující.
Milan Jakeš:
Citace: Radim Strycharski 04.10.2022, 13:10
Obráceně řečeno mi Cu 16 připadá nevyhovující pro přesunutí MET o 10 metrů a Cu 50 mi připadá možná vyhovující.
Budu hodně stručný. 1m přímého vedení má indukčnost cca 1uH a to ať je to 16 nebo 50mm2. Představte si, že by tím vedením měl protéci proud se změnou jen 10kA/us, rázem máte na 1m vedení úbytek cca 10kV. Snad z tohoto pochopíte, že něco jako zajištění stejných potenciálů u rychlých rázových pulsů moc dobře nelze. Ještě dodám, že zde SPD u měniče má chránit jen měnič samotný, nic jiného chránit ani nemůže.
Hruška Michal 81:
Ještě doplním:
Dům má izolovaný hromosvod se třemi svody. Bezpečná vzdálenost S je dle výpočtu 47cm a bude dodržena.
Panely nebudou připojeny k hromosvodu, ale budou pospojeny CYA 16 a přivedeny v liště po fasádě do technické místnosti č.2 odděleně od svodů stringu. (dvě lišty od sebe na fasádě nic moc:-( )
V tm č.2 SPD pro DC před měničemi a pro AC za nimi. V tm č.1 na přívodním kabelu mezi HR a MET krabice se svodičem B+C a bodem rozdělení PEN, odkud bude pokračovat pro FVE.
Nakonec kabel z FVE zpět do HR, kde již svodič není.
OK?
Hruška Michal 81:
Pro upřesnění v tm č.2 žz 16 od panelů a svodičů bude propojeno svorkou a odsud zmíněná trasa 10m do MET.
Milan Jakeš:
Já se zatím v této problematice rozkoukávám (tj. nevím všechno - primárně mám trochu jiný obor), ale za sebe zde problém nevidím. Podle toho, co jste popsal, tak firma, která vám to realizuje, zřejmě ví co dělá.
Jenom se divím, proč vedete PE ze střechy odděleně od DC stringů. Podle mne k tomu není jediný - mohlo by to vést společně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana