Může být SPD od FVE připojen do MET na vzdálenost 10m CYA 16 v liště?

<< < (3/4) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Hruška Michal 81  04.10.2022, 22:41

Ještě doplním:
Dům má izolovaný hromosvod se třemi svody. Bezpečná vzdálenost S je dle výpočtu 47cm a bude dodržena.
Panely nebudou připojeny k hromosvodu,
OK?

Keď dobre chápem, tak panely máte na chránenom dome v LPZ0b a dodržanú „s“..
Bleskový prúd vám teda potečie polovica do jednej zeme  cez základový zemnič, a druhá polka cez SPD1 a prívod do druhej zeme, ..distibučnej.
Skúste si nakresliť, že jaké bleskové prúdy sa vám dostanú na galvanickú cestu ku panelom, a kam by z nich asi tak odtiekli...,  či si dakto myslí že existuje aj tretia polovica bleskového prúdu..? ?
Potom už podľa normy a výrobcu SPD sa dá ľahko určiť minimálny prierez pospájania jak na pripojenie panelov, tak na pripojenie SPD..
SPD sú zvodiče jak bleskových prúdov tak i bleskového prepätia, a teda jedna vec je spratanie bleskového prúdu do zeme, a druhá je zas riadenie potenciálu prepätia počas toho spratávania... ..

Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski  04.10.2022, 13:10

Já jsem to tedy pochopil tak, že je účelné mít MET co nejblíž SPD umístěných v místnosti č.2 a protože tam nyní MET není, tak se vytvoří tak, že se potenciál zemniče co nejlépe přenese do místnosti č. 2 a to se rozhodně stane lépe vodičem Cu 50 než Cu 16. Obráceně řečeno mi Cu 16 připadá nevyhovující pro přesunutí MET o 10 metrů a Cu 50 mi připadá možná vyhovující.

Přesně tak.
16mm spojujeme dvě přípojnice, nebo svodič k těmto (max délka 0,5 či 1m v ohledu na typ zapojení)
50mm pak prodlužujeme stávající přípojnici do míst, kde není možno provést uzel, ale např.je potřeba jen připojit svodič.

Milan Jakeš:
Citace: Peter Lovacký  06.10.2022, 08:07

Skúste si nakresliť, že jaké bleskové prúdy sa vám dostanú na galvanickú cestu ku panelom, a kam by z nich asi tak odtiekli...

Pán to nebude mít na střeše galvanicky spojené.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Jakeš  06.10.2022, 10:35

Pán to nebude mít na střeše galvanicky spojené.

Čo máte na mysli pod tým "to"..?

Milan Jakeš:
Neživé části fotovoltaickýc h panelů a vodivé části nosné konstrukce versus jímací soustava.

To je to, co zde pán bude mít nejen galvanicky, ale i prostorově oddělené - viz. diskuze výše.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana